Симеон II ще присъства на погребението на кралица Елизабет II

Царят е роднина на покойната владетелка по линия на Сакс Кобург Гота и се пада неин чичо

Новини
10:48 - 14 Септември 2022
1963
Симеон II ще присъства на погребението на кралица Елизабет II

Цар Симеон II ще присъства на траурната церемония за погребението на британската кралица Елизабет II на 19 септември. Това потвърдиха за "24 часа" от секретариата му.

Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси. Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор.

Цар Симеон е роднина на покойната британска кралица по линията на династията Сакс Кобург Гота и се пада неин чичо.

Възхищението си от мъдростта на кралица Елизабет II е изказал царят преди време, при представянето на автобиографичната си книга "Симеон II. Една необикновена съдба" на английски език на Историческия фестивал на долината на Чалке, близо до Лондон.

"Не е етично или протоколно да се говори за колега, с цялото ми уважение. Но изпитвам такова безкрайно възхищение, не само за 70-те години, но и за нейната мъдрост, за абсолютното професионално хладнокръвие на Нейно Величество. Няма суперлатив, който да мога да намеря, за да кажа какво чувствам към този благословен човек, който имате за кралица", казал царят пред събралите се на фестивала, цитиран от авторитетния вестник Daily Mail. В статията се преразказват думите на царя как кралица Елизабет II му е помогнала да реши кога да се върне в България. Той разказа, че тя го е поканила на обяд през 1993 г. и го е посъветвала да изчака известно време, пише изданието.

Историческия фестивал на долината на Чалке е най-големият исторически фестивал в света, който продължава няколко дни и привлича известни историци и политици. Той съществува от 2011 г. Тази година беше открит от Нейно Височество Камила Паркър-Боулс, тогава все още херцогиня на Корнуол.

Фестивалът включваше над 400 събития, беседи и дискусии. А събраните средства се насочват към фонда „Chalke Valley History Trust“, който насърчава разбирането на историята сред всички възрасти и особено сред децата.