Симеон Караколев за протеста: Сега се бият два интереса - корпоративен и национален

Новини
10:26 - 18 Септември 2023
2005
Симеон Караколев за протеста: Сега се бият два интереса - корпоративен и национален

„Не само искаме забраната за внос от Украйна да бъде въведена отново, но и да се разшири с поне още 15 продукти“, каза Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Животновъди в България има около 20 хиляди. 90% от тях са малки стопанства, които работят всеки за себе си. При зърнопроизводителите е по същия начин. 100 са едрите. Всички останали са малки и средни. Не кандидатствам за субсидия с моето лично стопанство“, подчерта той.

„Сега се бият два вида интереса – корпоративните на преработвателите и националните интереси, които засягат хиляди стопанства“, коментира пред Би Ти Ви Караколев.

„Вносът на украинско мляко е скочили пет пъти от 2021 година. Вие да видяхте поевтиняване на щанда? Искаме национална забрана не само на зърното. Искаме национална забрана на мляко, млечни продукти, мед, месни продукти. Разберете, Украйна произвежда различна среда от тази в Европейския съюз – там дизелът струва един лев, да не казвам и какви са заплатите. Ние не спорим за качество“, подчерта съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи“, каза той

„Правителството трябва да бъде заставено да обслужва националния, а не корпоративния интерес. Като се взимат важни решения за отрасъла, обсъжданията се правят преди това, а не след. Това е нормалният процес“, допълни той.

„Не можем да кажем, че едрите зърнопроизводители не произвеждат хляба. Постоянно има процес за съсипване на българското животновъдство. Затова аз изрично казах, че подкрепям протеста. Животновъдите първи излязоха и казаха, че искат да протестират. В момента, в който Националната асоциация на зърнопроизводителите влезе в протеста, съсипа идеята. Ние винаги сме били от двете страни на барикадата“, посочи Петър Петров, говедовъд.

„Моето лично стопанство получава около 50 хиляди лева на година от субсидии“, обясни Петров.

„В Община Севлиево се произвежда 1,5% от БВП на страната. Цялото землище е 55 хиляди декара. Представете си цялата община да е арендована само от един човек. Държавата трябва да влезе в обувките си и да не позволи подобна концентрация на земя на определени хора“, каза Петров.

„От години се борим да бъде преустановено внасянето на всички форми на мляко в България. Първо да бъде изкупено българското мляко, а след това да се внася“, обясни той.