Симеоновден бележи началото на стопанската година

Днешният празник е на земеделците, започва есенната оран

Новини
09:51 - 01 Септември 2019
2365
Симеоновден бележи началото на стопанската година

Днес православната църква почита Симеон Стълпник. Свeта Марта и Свети мъченици Айтал и Амун дякони. Смята се, че от този ден започва есенната оран.

Светецът е покровител на орачите, затова и го наричат „Симеон Орачо”, „Симеон Стълпник”, а денят му — „стопанската Нова година”.

Симеоновден се счита за начало на нова стопанска година и затова е орисан като земеделски празник. На Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, затова понякога празникът се нарича и “Симеон брульо”.

Денят е свързан с различни традиции. В навечерието, жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено. В зърното се поставя стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер.

Сутринта на празника, обичаят повелява да се замеси пшенично тесто и обредни питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата на животните заедно с червени вълнени конци.