Симфоничният оркестър на БНР свири за Украйна

Общество
18:16 - 07 Март 2022
2672
Симфоничният оркестър на БНР свири за Украйна

Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за предстоящия си концерт на 11 март, тъй като той ще бъде в памет на жертвите от войната в Украйна.

Така оркестърът ще изпълни увертюрата "Буря" на Пьотр Илич Чайковски, обяви диригентът на състава Марк Кадин.

"Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села", казва Кадин.

В един от тях - малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от XVIII век - имението на князете Галицини. Там често е отсядал Чайковски и именно там композира първото си симфонично произведение - увертюрата "Буря". Затова оркестърът ще я изсвири заедно с друго произведение - "Тиха музика", създадено от съвременния украински композитор от Киев Валентин Силвестров.

В първата част на музикалното събитие в зала "България" ще прозвучи "Концерт за цигулка и оркестър" от английския композитор Уилям Уолтън, солист ще бъде Лия Петрова.

С промяната в програмата си радиосимфониците се присъединяват към инициативата за концерти за Украйна на Берлинската филхармония, симфоничните оркестри на Берлинското и Френското национално радио, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничния оркестър "Джузепе Верди" в Милано, Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам и други.