Симона и Бояна "опорочават стриптийза"

През ключалката
11:52 - 08 Ноември 2019
6173
Симона и Бояна "опорочават стриптийза"

Симона Бойкова и Бояна Николова,  участничките в „България търси талант”, които накараха Любен Дилов – син да натисне златния бутон, разказаха повече за красивия спорт и разбиването на предразсъдъците в обществото. Двете смаяха публиката на шоуто с изключителните си пол денс умения, а журито – с техничността, синхрона и естетиката в изпълнението си.

„Те са много добри! Аз имам някаква представа от тяхното изкуство и спорт едновременно. Но те наистина ни „събраха очите“. Обикновено съм скептичен и златния бутон го давам на шега – когато някой въобще не го заслужава. Но тук беше безапелационно, не остави никакво колебание в мен”, коментира Любен Дилов – син.

Бояна сподели, че е открила този спорт преди 7 години, когато съпругът й е насочил вниманието й към него. Използвайки уменията си от художествена гимнастика, тя започва да преподава едва 6 месеца след началото на тренировките, а година и половина по-късно напуска работата си в офис и превръща пол денса в своя професия.

Симона е открила призванието си благодарение на своята хореографка, която й е помагала в акробатиката, а същевременно е тренирала гъвкавостта и силата на друга танцьорка. Момичетата поясниха, че уменията в този спорт са специфични и не е необходима предварителна физическа подготовка. И се пошегуваха с предразсъдъците за танците на пилон, че всъщност те „опорочават стриптийза“.

Определят заниманието си като въздушна акробатика, съчетание на множество спортове, а основно правило е музиката да не е предизвикателна или еротична. Те сами избират елементите в изпълненията си с цел да бъдат оригинални на състезанията, на които се явяват.

Симона и Бояна са победителки в първото българско състезание, на международната сцена са първи на пол-арт в Италия в категория „семи-про”, трети в Гърция и втори в Испания. Най-голямото им постижение до момента е шесто място на световно състезание по пол денс за двойки. И подчертават, че се изправят в битка срещу смесени двойки и двойки мъже, което още повече усложнява задачата им. Допълнителни изяви имат на специални събития и в селектирани заведения.

Любен Дилов – син подчерта тежката конкуренция между участниците в шестото издание на „България търси талант”. И по-специално в проявите на гимнастика, акробатика и различните симбиози между тях. Според него, традициите, положени от имена като Йордан Йовчев, златните момичета и спортисти от този ранг, ни карат да гледаме с много критични очи към изпълненията. Именно класата, възможностите и естетиката на танца на Симона и Бояна са ги отличили.