Символично: Борисов и Вучич развъртяха крана на "Турски поток"

Новини
16:50 - 08 Януари 2020
4698
Символично: Борисов и Вучич развъртяха крана на "Турски поток"

„Турски поток” тръгва от Западен Сибир, под Черно море стига до Турция, а оттук продължава за България, Сърбия и Гърция. Руският газ е добър, ще окаже положително влияние и ще обезпечи енергийната сигурност на тези страни. Това увери руският президент Владимир Путин в началото на церемонията  за откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул.

Можем да решаваме различни амбициозни задачи, ако имаме добра воля затова - показахме го заедно с Турция, допълни руският лидер.

Путин бе категоричен, че се случва важно събитие за Южна Европа, а вероятно и за целия континент. Стратегическото партньорство на Турция и Русия дава резултати  и се развива независимо от ситуацията в света, каза руският лидер.

След Путин, говори турският президент Реджеп Ердоган, който отбеляза, че откриването на газопровода е исторически момент. Той нарече Путин свой приятел. 

31 млрд. кубични метра е капацитетът на двете тръби на турски поток, половината ще остава за Турция, другата половина ще отива за България, Сърбия, Европа. Този проект е в полза на Турция и всички наши приятели. Русия е един от най-важните доставчици на природен газ и ние си сътрудничим на принципа печалба-печалба, заяви Ердоган.

„Турски поток” е с дължина 930 км по дъното на Черно море и има две тръби, всяка с капацитет 15.75 млрд. куб. метра газ. Едната тръба ще подхранва вътрешното потребление на природен газ на Турция, а втората завива към България, откъдето се включва в българския проект Балкански поток.

Турция става енергиен център, заедно с този проект както и газопровода ТАНАП, заяви още Ердоган в словото си.

Ердоган обаче бе остър срещу подкрепяния от Европейския съюз проект за газопровод и ИЗМЕД, по който природен газ от Египет, Израел и други държави трябва да минава през Кипър и да стига до Гърция.

Винаги сме били против конфликтите и напрежението, но ще защитаваме Северен Кипър и нито един проект насочен срещу нас в Средиземно море няма да успее, увери Ердоган. 

След речите на двамата президенти премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се включиха в символичното развъртане на крана на газопровода "Турски поток", с което официално бе обявена експлоатацията му.

Премиерът Борисов имаше важни срещи преди официалното откриване Бойко Борисов. Веднага след пристигането си в турския град той разговаря със сръбския президент. Вучич обеща сръбският газопровод също да носи името "Балкански поток", както се нарича в България. Това наименование се ползва от Борисов, за да разграничи българския проект от "Турски поток" и по този начин да предотврати налагането на санкции от страна на САЩ, след като Американският конгрес реши да се наложи ембарго на проектите за пренос на руски газ "Турски поток" и "Северен поток-2".

Борисов отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта "Балкански поток“. Премиерът изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Борисов имаше среща с руския президент Владимир Путин, турския Реджеп Ердоган и сръбския Александър Вучич. Министър-председателят е показал на Путин снимки от  строителството на Балкански поток на българската територия, както се закани на 3 януари. В края на миналата година Путин остро критикува България, че бавела строителството на Балкански поток и заплаши страната ни да бъде заобиколена.

 

Веднага след откриването Борисов имаше и двустранна среща с Реджеп Ердоган, бе поканен и на официалната вечеря по случай откриването на "Турски поток".