Сина на вятъра е руина на 53, заобиколен от дрога и проститутки

По света
23:00 - 10 Януари 2020
38608
Сина на вятъра е руина на 53, заобиколен от дрога и проститутки

Един от симпатичните и любими на Аржентина футболисти - Клаудио Каниджа, навърши вчера 53 години. Повечето бивши спортисти се поддържат след приключване на кариерата си, но не така стоят нещата с дългокосия блондин. Приличащ на вейка, Клаудио въобще не изглежда на това, което беше преди. Отслабнал много, неизбръснат и със същата дълга коса, но вече доста потъмняла - това е настоящата визия на Каниджа, който през 1990-та изхвърли първо Бразилия от Световното, а след това и домакина Италия. И все след попадения на дългокосото крило.

След приключване на кариерата му, животът на Клаудио не се промени кой знае колко - наркотици, леки жени, скандали, алкохол... За последно той рита на професионално ниво в шотландския Рейнджърс през 2004-та и малко в Катар. Пробва се в аматьорските дивизии на Англия през 2012-та.

Днес 53-годишният Каниджа изглежда извън всякаква форма, а животът, на който се е отдал, го прави лесна мишена за сериозен противник.

Преди няколко месеца съпругата му Мариана Нанис, изригна в телевизионно интервю, че Каниджа живее с проститутка и използва непрестанно наркотици.

„Не сме разделени, нито разведени или каквото и да е било. Той е заедно с пристрастена към наркотиците проститутка, която го държи дрогиран по цял ден. И двамата ще свършат в затвора”, каза Нанис.

„Не мога да отида там, където живее с тази. Забравете за това! Ще се консултирам с моите адвокати какво да правя. Прекарах 33 години с него”, каза още тя.

Мариана Нанис призна още, че е била насилствана от Каниджа, като бившият футболист я е удрял.

Разбира се, Каниджа от своя старна побърза да се защити, като написа в социалните мрежи, че жена му има нужда от „спешна нужда от психиатър”.

Двамата са съпрузи от 1988 г. и имат три деца - Кевин Аксел и близнаците Александър Димитри и Шарлот Шантал.

Мариана твърди и че е загубила бебе заради футболната звезда. За нея обаче казват, че е отговорна за самоубийството на майка му...

И преди, и след смъртта на жена си - Висенте Уго Каниджа, бащата на Клаудио, също е в лоши отношения със снаха си до сетния си дъх през 2014 г. До него в последните му мигове е единствено Алехандро, далечен племенник. Бащата на Каниджа дори е принуден да продаде апартамента си в Белграно, за да се премести в Катамарка, където да бъде близо поне до третия си син Марсело. Обръщайки гръб на родителите си под диктовката на своята половинка, Клаудио потапя Мариана в лукс. Двамата се преместват в Европа, където тя е в
постоянни турове по шикозните бутици.

И сега назад към историята.

Бъдещата футболна звезда на Аржентина е родена в малък град - Хендерсон, в провинция Буенос Айрес, на 9 януари 1967 година. Както всяко момче, родено в Южна Америка, Клаудио буквално е израснал с топката, запълвайки цялото си свободно време с футбол. И понякога ги заменя с училището. На 15-годишна възраст той се озовава в младежкия отбор Ривър Плейт, където три години по-късно започва професионалната си кариера, като говори за ядрото на милионерите.

В продължение на 19 години аржентинският нападател е играе в родината си, Италия, Португалия, Шотландия и в Катар.

Личността на Клаудио Каниджа, разбира се, е противоречива. Някои от феновете бяха готови да го носят на ръцете си, други го мразеха с цялото си сърце. Дори и в Аржентина той успя да предизвика раздори между феновете, защото в различни моменти той защитаваше цветовете на двата непримирими съперника - Ривър Плейт и Бока Хуниорс.

Бяга 100 метра за около 10,5 секунди. Това е с около половин секунда над световния рекорд на Карл Люис от Олимпийските игри в Сеул'88!

През 1988-ма решава да опита вкуса на живота в Европа и подписва с Верона. След това отива в Аталанта, отново в Серия "А".

През 1992 година Клаудио аржентинецът се премести в столицата, за да облече екипа на Рома. И всичко изглеждаше наред.

Но в началото на следващата година съдбата му се промени.

Допинг тест след мач срещу Наполи показа, че играчът е имал кокаин в кръвта си, което означаваше, че той ще бъде автоматично дисквалифициран за една година.

Тогава в негова защита, разбира се, скача дон Диего, който изригва: “Не могат да ни простят в Италия, че точно ние ги отстранихме на световното първенство през 1990-та, когато бяха домакини, и сега ни го връщат, хващат когото си поискат. Нима в Италия само Каниджа и Марадона вземат наркотици - защото други наказани няма?”


След 13 месеца извън футбола, Каниджа изигра 23 мача в португалското първенство за Бенфика, след което реши да се върне към родната Аржентина. Да, но подписвайки с големия враг на родния си клуб Ривър - Бока Хуниорс. При синьо-жълтите Клаудио изкара четири сезона и изигра 74 мача.

В кариерата на залеза, на 32 години, Каниджа отново се озовава в Италия, връщайки се в Аталанта. Аржентинецът не изигра най-силния си сезон, но помогна на отбора да се върне в елита през 2000 година. След това Сина на вятъра пое към Острова, към Шотландия, за да стане часто от Дънди. А след сезон и в Рейнджърс, където да приключи с големия футбол през 2003-та. След това порита година в Катар, където всичко свърши. Изминаха няколко години и той реши отново да се пробва, но в аматьорския ФК Уембли през 2012 година, където не записа нито един мач.


Дебютът на Каниджа в националния отбор на Аржентина стана факт през 1987-ма - в сблъсък срещу Италия. Нападателят по-късно участва с националния отбор на три Световни първенства - 1990, 1994, където игра и срещу България, и 2002-ра, където стоя само на пейката. Той пропусна надпреварата във Франция през 1998 година, тъй като селекционер беше Даниел Пасарела, който и без това не харесваше дългокосите. Това беше и причината от състава по времето на Пасарела да отсъства и един от добрите халфове по това време - Редондо.

Животът на легендарния аржентински нападател е буквално пълен с истории и инциденти, за които можете да се напише книга. Той беше добър приятел и с Диего Марадона - както на терена, така и извън него. Заедно те създадоха невероятен тандем, който блестеше на Световното в Италия. И, разбира се, не трябва да забравяме, че и двамата бяха замесени в кокаинови скандали.

Всъщност, повечето от значимите трофеи на нападателя са спечелени с екипа на Рейнджърс в Шотландия - шампион, Купа на страната и Купа на Лигата. С Ривър е шампион на Аржентина и печели "Либертадорес" през 1986-та, а с националния отбор триумфира през 1991-ва на Копа Америка и печели Купата на Конфедерациите 1992.

Един от звездните мигове на Клаудио Каниджа са мачовете в Италия по време на Световното през 1990 година. Отборът на Аржентина играе на полуфинал срещу домакините. Виковете на италианците замлъкват след невиждано изпълнение - аржентинската звезда Клаудио Каниджа, макар да е с гръб към вратата, не оставя шанс на вратаря Дзенга да спре топката след удара му с глава. Пасът е на Марадона. И то в Неапол, където играеше Диего.

Колко още ще издържи на това темпо и на този начин на живот Каниджа, един Господ знае...