Синът на Ел Чапо пали гражданска война в Мексико (СНИМКИ)

Очаква се младият Овидио Гусман да бъде екстрадиран в САЩ

САЩ
11:00 - 06 Януари 2023
18368
Синът на Ел Чапо пали гражданска война в Мексико (СНИМКИ)

Синът на наркобарона и бивш шеф на картела „Синалоа“ Ел Чапо – Овидио Гусман, беше заловен от военните и разпали гигантска вълна от насилие в Мексико. Военният министър Луис Кресенсио Сандовал изпрати Националната гвардия да потушава безредиците, заплашващи да прераснат в гражданска война.

Операцията е проведена преди разсъмване северно от Кулиакан. Избухва цунами от терор, какъвто жителите на града не са преживявали от октомври 2019 година – последния път, когато властите се опитват да заловят 32-годишния Гусман - по прякор Мишката. Тогава Овидио е пуснат скоро след задържането си по искане на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор заради сблъсъците и това е считано за провал на мексиканските власти.

Сегашният арест е извършен само дни, преди Обрадор да приеме американския президент Джо Байдън за двустранни разговори, последвани от срещата им на върха на северноамериканските лидери с канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Очаква се трафикът на наркотици, заедно с имиграцията, да бъдат основна тема. Синът на Ел Чапо е издирван в САЩ по обвинение в наркотрафик.

Овидио, на колене. Ти си истински престъпник!

"Това е значителен удар върху картела "Синалоа" и голяма победа за върховенството на закона. Тя обаче няма да възпрепятства потока от наркотици към САЩ. Надяваме се, че Мексико ще го екстрадира в САЩ", заяви в четвъртък Майк Вигил, бивш ръководител на международните операции на ДЕА. Той твърди, че Овидио Гусман е участвал във всички дейности на картела, особено в производството на фентанил. Във федерален обвинителен акт от 2018 г. във Вашингтон по-младият Гусман е обвинен в заговор за разпространение на кокаин, метамфетамин и марихуана в Съединените щати.

Горящи автомобили осеяха улиците на Синалоа

За година повече от 107 хил. американци са починали от свръхдоза наркотици. Повечето от тях са били свързани с опиоиди, включително незаконно произведен фентанил.

Публикации в социалните мрежи на жители на Кулиакан показват напрегнатата атмосфера в града. От видео се вижда как конвои от въоръжени мъже в пикапи и джипове се движат по булевардите в града. Един от тях включва бордови камион с монтирано оръжие в задната част - същият вид превозни средства, които предизвикват хаос и безредици по време на размириците през 2019 г.

Всички входове към града са блокирани, а подобни действия се разиграваха и в други части на Синалоа.

Преподобният Естебан Роблес, говорител на римокатолическата епархия в Кулиакан, заяви, че "има атмосфера на несигурност, напрежение" и че тези, които могат, остават в домовете си.

"Много от улиците все още са блокирани от изгорелите автомобили", каза Роблес.

Общинската управа на Кулиакан предупреди: "Не напускайте дома си! Безопасността на гражданите на Кулиакан е най-важна". Училищата, местните власти и много частни предприятия са затворени.