Синът на Мърдок напуска медийната група на баща си

Джеймс не одобрявал отразяването в публикациите на „Empire News Corp“

Новини
23:06 - 01 Август 2020
713
Синът на Мърдок напуска медийната група на баща си

Бившият изпълнителен директор на „21st Century Fox“ Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, подаде оставка от борда на „News Corp“, позовавайки се на сблъсъци за редакционно съдържание. 47-годишният наследник на магната през последните месеци открито критикува медийното отразяване в публикациите на „Empire News Corp“.

Според писмо, написано от Джеймс Мърдок и публикувано в петък от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), оставката му се дължи на „разногласия по отношение на определено редакционно съдържание, публикувано от новинарските издания на компанията и някои други стратегически решения“, цитира БГНЕС. „News Corp“ е собственик на вестниците на „Уолстрийт Джърнал“, „Ню Йорк пост“, “Таймс“и „Сън“, но не и на "Фокс Нюз" на Рупърт Мърдок.

Решението на Джеймс Мърдок засилва стъпките към неговото изключване от семейната медийна империя, която се разраства от вестникарска група в Австралия.

През януари той осъди скептицизма към климатичните промени на някои медии на баща си, позовавайки се на отразяване на пожарите, които опустошиха големи части от Австралия. В изявление, широко отразено от американските медии по това време, Джеймс Мърдок и съпругата му изразиха своето „разочарование“ от някои от отразяванията на „News Corp“ и Фокс.

Рупърт и Джеймс Мърдок се разминават и в политическите си възгледи. Докато Рупърт е дългогодишен поддръжник на републиканския президент Доналд Тръмп, неговият син дари стотици хиляди на кандидата на демократите Джо Байдън през 2020 г.