Синът на Милко Балев нареди изложба „Зодиак, богове и планети“

Картините на Калин Балев може да бъдат видяни в Пловдив

Топ
13:15 - 06 Юни 2022
3237
Синът на Милко Балев нареди изложба „Зодиак, богове и планети“

Художникът и рокер Калин Балев подреди картини в Арт клуб и галерия „Савов“ под наслов: „Зодиак, богове и планети“. "С тях майсторът на четката сякаш иска да ни каже: „Човекът не е прашинка, изгубена в Космоса. Той търси в него неуморно себеподобни и всякакви форми на живот, стреми се към изначално красивото, преоткрива очите и сърцето на Вселената“, пише за изложбата издателят Йонко Бонов.

От десетирлетия синът най-доверения човек на Тодор Живков - Милко Балев се изхранва с изкуство.

Започнах да рисувам от 2-годишен, признава пред в „Марица“ артистът. “Рисувах като всяко малко дете, на което му дават молив в ръка и то започва да драска, където му падне. Тръгна като игра, но постепенно тя завладя живота ми. Голяма част от детството ми премина в Троян, при баба и дядо. Там имах пълна свобода. Свободата да обикалям по гори и полянки, и да играя на воля. Доста сме се скитали с мои приятели из Балкана в онези години”, спомня си Калин.

Една от игрите им е да търсят съкровища. „С брат ми разкопавахме двора и често намирахме интересни предмети - камъчета, стари монети. После тази страст се пренесе в планината. Вървя из гората и гледам само в краката си. Така откривах камъчета, железа, а по морето - миди. Запазих този свой дух и до днес. Дори имам изложба, която нарекох: „В търсене на съкровището”, разказва Калин.

В изложбата си в Пловдив Калин Балев представя и цикъл цветни литографии. Той е завършил специалност „Графика“ при проф. Галилей Симеонов в Националната художествена академия. Графиките са отражение на преживяванията му от Франция и Италия, където специализира във Флоренция и в Академия "Рафаело" в Урбино в края на 80-те и в началото на 90-те.

Изложбата „Зодиак, богове и планети“ ни потапя в интересния свят на художника. В картините си Калин Балев често използва различни и неочаквани материали и предмети, експериментира с морски раковини или с метални елементи. Подрежда перлите и изобразява с тях цели съзвездия, апликира дори болтове, вписани като остриета на копия. Също ключове за брави - необичайни предмети, структурирани органично в платната.

„Често се връщам към темата „Зодии”. Работих по нея и през 2002-2003-та, ала сега търся връзката между зодиите и боговете. Провокира ме любопитството да изучавам боговете и образите, архетипи на моделите, които живеят във всеки един от нас“, казва майсторът на четката. Самият Калин е типичен Близнак и харесва „двете лица” на своята зодия. Роден е на 2 юни 1959 г. в София.

„Подвластен съм на Меркурий, бога на съобщенията, връзките и комуникациите. Но той управлява и търговията, която често върви ръка за ръка с измамите. Такъв ,двулик съм и аз самият. От една страна - търся комуникацията с хората, гледам да се отнасям меко с всеки. Дипломатичен съм, но понякога се налага да прикривам негативизма си - особено към тези, които не ми харесват. Наричат го двуличие! Не ми харесва, но какво да се прави. Не можем без него в ежедневието”, разсъждава артистът.