Синът на Николай Банев предложен от БСП за изборна комисия

Новини
22:05 - 04 Февруари 2021
4713
Синът на Николай Банев предложен от БСП за изборна комисия

Синът на подсъдимия бизнесмен Николай Банев е бил номиниран за член на РИК от варненския лидер на БСП Борислав Гуцанов. Това обяви от парламентарната трибуна Маноил Манев от ГЕРБ и предизвика скандал между депутатите в пленарната зала в четвъртък.

Декларацията на Манев от трибуната бе пък по повод брата на червения депутат Георги Стоилов Илия, задържан в Чехия преди два дни. “През 2020 г. Стоилов беше осъден задочно на 7 г. лишаване от свобода за това, че е ръководил организирана престъпна група”, каза Манев. Припомни, че след изчезването му от страната депутатът Стоилов обяснил, че брат му не се крие от
правосъдието, а се лекува в чужбина, но това се оказало лъжа.

“Още през 2017 г. от парламентарната трибуна ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме отговор, че всеки е невинен до доказване на противното”, продължи той. После нападна БСП и заради номинирането на сина на Банев, който носи неговите имена. Подсъдимият бизнесмен бил спонсор на червените събори на Бузлуджа. “Тази кандидатура идва да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили”, заключи Манев.

Правите внушения за престъпления по фашистки традиции - отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините, отвърна му зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин.

Шефката на парламента Цвета Караянчева обаче му спря микрофона и запита според кой член от правилника забранявал внушенията в изказванията. Шефът на комисията по култура Вежди Рашидов пък се почувства засегнат от Вигенин и попита дали комунистическото им поведение е по-добро и каква е разликата между “Аушвиц” и “Белене”.

От БСП обаче смениха темата. И Драгомир Стойнев настоя да знае защо премиерът Бойко Борисов не е в парламента да отговаря на въпросите им за португалското председателство, както поискали миналата седмица.
“Г-н Марешки ви изпревари. Вчера направихме гласуване по предложение на “Воля”. То показа, че вие нямате
достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя”, отвърна му Караянчева. Това разгневи червените и в отговор Георги Свиленски заподозря, че “Воля” поискали гласуването на принципа “каквото каже ГЕРБ”. А Караянчева трябвало сама да покани Борисов по правилник, ако иска да гради авторитета на НС. “Няма угодия”, въздъхна парламентарната шефка.

Зам.-председателката на “Воля” Кръстина Таскова пък призова БСП да спре цирка. А лидерът Веселин Марешки се скара на социалиста Георги Гьоков, който подвиквал изречения с “ма” към нея, докато се изказвала. Караянчева потвърди. Ако председателят на парламента каже, че е подчинена на Борисов, ще се обяснят много неща от поведението й, отвърна Гьоков.

По-късно през деня пък зам.-шефът на парламента Валери Симеонов наказа двама депутати от ДПС. Рамадан Аталай бе отстранен от заседанието, защото не говорел по същество по Закона за пчеларството. А колегата му Елхан Кълков бе наказан с порицание, защото е без маска в залата. Симеонов първо го обърка с червения Иван Ченчев и наказа него, но се поправи.