Синът на руски губернатор избяга преди да влезе в затвор в САЩ

ЕС
16:34 - 04 Април 2023
2659
Синът на руски губернатор избяга преди да влезе в затвор в САЩ

Артьом Ус, който през миналата година беше задържан в Италия и италиански съд постанови, че трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря за нарушение на американските санкции срещу Русия и за незаконно придобиване на американски военни технологии, успешно успя да избяга от домашен арест в Италия и да се добере до Русия.

Ус е син на губернатора на Красноярск Александър Ус. Заедно с още четирима руснаци - Юрий Орехов, Светлана Кузургашева, Тимофей Телегин и Сергей Туляков, той беше арестуван по искане на САЩ. Конкретната причина – продажба на суров петрол от Венецуела на Китай и Русия в нарушение на санкции на САЩ. Заради това, както и заради опит да бъдат купени американски военни технологии, Ус е заплашен от 30 години затвор в САЩ.

Съд в Милано одобри екстрацията на Ус, но преди тя да се случи, той успя да избяга. В операцията по бягството са участвали 6-7 души, твърдят италиански медии, като новината за бягството стана ясна на 23 март. А контролираната от Кремъл руска държавна медия РИА сега съобщава, че Ус е потвърдил, че е в Русия. „Вече съм в Русия – по време на тези драматични дни имах силни хора до себе си“, казва Ус.