Синдикалист пред Lupa.bg: Пътуваме с 40-годишни влакове, ще има още пожари

У нас
15:40 - 10 Юли 2019
3061
Синдикалист пред Lupa.bg: Пътуваме с 40-годишни влакове, ще има още пожари

Пожарите във влаковете най-вероятно ще продължат. Железниците са на по 40 години и на някои от тях изобщо не е правен ремонт. Това заяви пред Lupa.bg Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ по повод зачестилите огнени инциденти в треновете.

„Модернизацията на локомотивите може да стане в Чeхия, тъй като са закупени оттам. Ремонтът ще струва 1 милион евро за всеки един. Иначе у нас може да се ремонтират вагоните. Проблемът е, че обновяването също минава през обществена поръчка, която често се обжалва. Така например вече 2 години се оспорва поръчката за мотрисите на „Сименс”, обяснява синдикалистът.

За 10 години влаковете са намалени наполовина. В някои краища на страната те пътуват дори през ден. Такъв е случаят с железницата за Берковица например.

Добрата новина е, че ЕС държи на този вид превоз и отпуска пари за развитието му. На нас са ни дадени вече 2 милиарда евро за модернизиране на линии и се очакват още европейски средства да ни бъдат отпуснати.

„Министърът на транспорта Росен Желязков също говори за доставка на нови влакове и то до края на годината. От 10 години обаче само обещания слушаме и нищо не се изпълнява”, посочи Петър Бунев.

Той обърна внимание, че новите тренове, за които говори Желязков, ще са втора ръка, но са изключително надеждни.