Синдикат "Защита" дава на прокурор шефа на "Майчин дом"

Според одита проф. Иван Костов е сключвал договори сам със себе си

Крими
17:11 - 23 Май 2023
2377
Синдикат "Защита" дава на прокурор шефа на "Майчин дом"

Протестиращи от националния синдикат "Защита", които са се събрали пред сградата на Министерството на здравеопазването, настояват за оставката на директора на Акушеро-гинекологичната болница (АГ) "Майчин дом" проф. Иван Костов. По думите на организаторите, протестът е заради продължаващ административен тормоз, оказван над работещи в здравното заведение.

Причината за протеста станах аз и моето уволнение, но всъщност фокусът се измести, каза пред журналисти д-р Елена Георгиева, която допреди дни беше началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Майчин дом". По думите ѝ не толкова нейното отстраняване от поста е проблемът, колкото оказваният административен натиск върху колегите, както и нарушения, констатирани по време на последния одит, извършен в "Майчин дом", съобщи БТА.

Според д-р Георгиева одитът показва липса на методика за разпределяне на средствата от "избор на екип" към работещите, неясен начин за определяне на заплатите и др.

По думите на д-р Георгиева одитът показва още, че директорът на "Майчин дом" по свое усмотрение е разпределял допълнителни възнаграждения, сключвал е договори сам със себе си, а дейностите по роботизирана хирургия са извършвани и от медицински специалисти без необходимата квалификация.

Одитният доклад, който беше показан пред журналисти, е извършен от звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването с дата 1 август 2022 г. и е подписан с електронен подпис от Светослав Симеонов.

Председателят на "Защита" Красимир Митов каза, че синдикатът ще изпрати сигнал в прокуратурата по повод констатациите в одита.