Синдикати искат по-високо заплащане на нощния труд

КНСБ и КТ "Подкрепа" стартираха подписка за промяна в механизма на изчисление на възнагражденията

Актуални новини
12:27 - 08 Октомври 2019
3345
Синдикати искат по-високо заплащане на нощния труд

Синдикати организират подписка за увеличение на заплащането за нощен труд. Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ ще започнат националната подписка за увеличение на ставката за нощен труд, ограничаване на неговото полагане само в производства с непрекъсваем производствен процес.

В националната подписка ще има и искане за промяна в механизма за сумираното изчисляване на работното време и гарантиране реалното отчитане и заплащане на извънредния труд.

Сегашното заплащане от 0,25 лв. на час  допълнително възнаграждение за нощен труд е определено през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева. През април миналата година КТ "Подкрепа" почна кампания за ограничаване на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи, обясни при обявяването на кампанията Здравчо Здравчев, председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ "Подкрепа". С нощен труд у нас са заети над 400 000 души.

В кроя на август КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време. Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд. 

Според него нормираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които то няма място. Полагането на извънреден труд заради лоша организация на производствения процес е в огромни количества. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза, че темата ще е част от обсъжданията на въпроса за промяна на трудовото законодателство. Очаква се до края на годината да има нови предложения.