Синдикати, студенти и университети искат още пари от държавата

Близо 180 млн. лева са им нужни за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението и увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав

Актуални новини
14:24 - 15 Април 2023
2604
Синдикати, студенти и университети искат още пари от държавата

За допълнителни 178 млн. лв. настояват синдикати, студенти и ректори. Това става ясно от тяхно съвместно писмо до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на финансите Росица Велкова.

В позицията си председателите на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков и на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев настояват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г., за които е необходимо средствата, които държавата отделя за висше образование и наука, да бъдат не по-малко от 1% от прогнозния БВП. За настоящата година е необходимо в бюджет 2023 да се предвидят допълнително 178.3 млн. лв., изчислили са от синдиката.

Оттам подчертават, че продължаващото финансиране на държавните висши училища в бюджета за 2023 г. е нужно, за да се изпълнят текстовете в Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2030 г., приета с решение на НС (Обн. в ДВ. Бр. 2 от 8 януари 2021 г.). "Независимо от положените усилия на правителство, синдикати и социални партньори към момента темповете на изпълнение на целите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са крайно недостатъчни. Ето защо настояваме средствата, които държавата отделя за висше образование и наука, да бъдат в размер не по-малък от 1% от прогнозния БВП по текущи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет", казват трите страни.

Според тях допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лв. следва да са насочени приоритетно към бюджетни политики в рамките на подготовката, обсъждането и приемането на закона за държавния бюджет за 2023 г. за: увеличаване на субсидията за издръжка на обучението с допълнителни 134,4 млн.лв., необходими за продължаване политиката по доходите и увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав. Основните месечни възнаграждения за академичния състав са в зависимост от постановление на Министерския съвет за най-ниската длъжност асистент. "Справедливо е неговата законова актуализация (чл. 92 от ЗВО) да е два пъти в настоящата година, защото в момента основната заплата на асистента е 1500 лв., но след приспадане на осигуровки и данъци е почти на нивото на стипендията на докторантите. Настояваме основната месечна заплата за академичната длъжност асистент да се определи с постановление на МС на два пъти - юли и октомври 2023 г.", се казва в писмото.

В него се настоява за увеличаване на субсидията за научна и научно-творческа дейност с допълнителни 15,3 млн.лв.; за увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв.; за увеличаване на средствата за компенсиране отпадането на съответните такси за студенти от защитени и приоритетни специалности с допълнителните 1,1 млн. лв. Необходими са също 10 млн. лв. за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове, както и 9,5 млн. лв. за осигуряване действието на националните програми в системата на висшето образование, финансирани от републиканския бюджет. В писмото се уточнява, че тези средства са част от исканите допълнително 178,3 млн. лв.