Синдикатите не искат повече часове между 5-и и 8-и клас

Актуални новини
11:51 - 15 Август 2022
1135
Синдикатите не искат повече часове между 5-и и 8-и клас

Все по-голям става натискът предложените от бившия просветен министър Николай Денков промени в броя и продължителността на часовете в V-VII клас да не бъдат приемани от наследника му. След директорите, които вече се обявиха против увеличението на часовете в прогимназия, днес това направиха и от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Оттам се обявиха категорично срещу предложените промени, с които следва да се увеличат с половин час седмично часовете по български и литература в V и VI клас, по математика - в V, VI и VII клас, и по география - в V клас. Позицията им е на базата на анализ на становището на "хиляди педагогически специалисти и родители" относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.

Едва 9.1% от анкетираните учители са заявили, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в V-VII клас ще повиши качеството на образованието в тези класове. Цели 66.6% от тях дори биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година (каквото предложение също имаше акад. Денков) и "брутално честите промени в нормативната уредба в системата на образованието".

"94.4% от респондентите смятат, че не е нормално в периода на изготвяне на образец №1, да се променя Наредбата за учебния план, след като в средата на месец август образецът трябва да е готов. 93.7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН", казват от синдиката, добавяйки, че тази практика на МОН е добила традиционност.

Синдикатът не подкрепя и предложените от здравното министерство, според които "уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за V, VI, VII клас".

"За пореден път категорично заявяваме министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус", казват от синдикат "Образование" и завяват, че МЗ нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие.

Оттам настояват МЗ да коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, като заедно с МОН двете ведомства да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.