Синдромът на третия сезон на Жозе застигна и Рома

Това е и най-лошият ми старт, но не мисля, че тимът някога е играл два пъти на финал в Европа, заяви гордо Специалния

Спорт
12:22 - 29 Септември 2023
1779
Синдромът на третия сезон на Жозе застигна и Рома

Старши треньорът на Рома Жозе Моуриньо отхвърли критиките към себе си за слабия старт на джалоросите в Серия А.

"Това е и най-лошият ми старт на сезон като треньор. Въпреки това, не мисля, че Рома някога е участвал в два последователни европейски финала", каза Моуриньо в типичния си арогантен стил.

Рома има само една победа от шестте си мача в лигата досега и нарастващият списък с контузени допълнително създава проблеми, особено в защита.

"Когато ни липсват определени играчи, ни липсва солидност. Но да се твърди, че отслабването на нашата защита е резултат от липсата на този или онзи играч, не би било коректно", коментира още той.

"Липсата ни на стабилност в отбрана зависи от отбора като цяло – какво се случва, когато загубим притежанието на топката", добави португалецът.

"Това е отборът, който имаме - за добро и лошо. Трябва да продължим напред - няма време за оплакване. Може да покажа чувствата си зад кулисите, защото това наистина ме засяга емоционално, особено предвид връзката ми с феновете. Ще работим усилено за следващия ни мач", завърши Моуриньо.

Феновете на Рома започват да се притесняват, че има известна истина в легендата за синдрома на третия сезон за Жозе Моуриньо след най-лошия му старт в кариера като наставник.

След поражението с 1:4 от Дженоа, призракът за синдрома на третия сезон при Специалния се върна. Това е, когато отборите на Моу са склонни да имат сериозен спад във формата си през третата си година, до степен, че той рядко завършва третата си кампания начело на някой отбор.

Той напусна Челси по взаимно съгласие през септември 2007 година, само няколко дни след началото на третата кампания, след като се присъедини от към тима от Порто през 2004 година. Спечелвайки Висшата лига в първите два опита, имаше само сребърен медал през 2006/07, въпреки че спечели ФА Къп и Купата на Лигата.

Моу спечели Требъл с Интер през 2010 година и си тръгна след само две години на „Сан Сиро“, за да поеме Реал Мадрид.

Престоят му на "Сантяго Бернабеу" продължи цели три сезона от 2010 до 2013 г., но в третата кампания се провали лошо.

Португалският тактик се завърна в Челси през същото лято и отново вдигна трофея от Висшата лига през 2015 година, но беше уволнен през декември същата година – по средата на третия си сезон.

В Манчестър Юнайтед Моуриньо издържа от юли 2016 г. до декември 2018 г., като отношенията им се разпаднаха по средата на втория сезон.

Приветстван като герой в Рома през 2021 г. и спечелвайки Лигата на конференциите, Моуриньо беше близо до повторение миналото лято, губейки финала на Лига Европа с дузпи от Севиля.

Въпреки това, тъй като финансовият феърплей дава много малко възможности на трансферния пазар и отборът изглежда все по-слаб с нарастващи контузии, а феновете на Рома започват да се чудят дали синдромът на третия сезон е реален.