Сингапур екзекутира мъж за трафик на хероин

Свят
11:25 - 03 Август 2023
1541
Сингапур екзекутира мъж за трафик на хероин

Сингапур обеси трети затворник за две седмици в четвъртък за трафик на наркотици въпреки призивите към града-държава да спре смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици, предава ABCnеws.

Централното бюро по наркотиците съобщи, че Мохамед Шалех Абдул Латиф, 39-годишен сингапурец, е бил екзекутиран в затвора Чанги в Сингапур, след като му е предоставен надлежен процес съгласно закона. Той e осъден на смърт за трафик на 54 грама хероин, количество, "достатъчно да подхрани пристрастяването на около 640 жители за една седмица", се казва в изявление.

Transformative Justice Collective, защитник на смъртното наказание в Сингапур, каза, че Шалех, етнически малаец, е работил като шофьор на доставка преди ареста си през 2016 г. Той е осъден през 2019 г., но обжалването му беше отхвърлено миналата година. Групата каза, че Шалех е твърдял в процеса си, че е вярвал, че доставя контрабандни цигари за приятел, на когото дължал пари, и не е проверил съдържанието на чантата, тъй като се е доверил на приятеля си.

Съдията от Върховния съд постанови, че връзките им не са достатъчно близки, за да оправдаят доверието, което той твърди, че е имал към своя приятел. Въпреки че съдът установи, че той е просто куриер, Shalleh получи задължително смъртно наказание, тъй като прокурорите не му издадоха удостоверение, че им е сътрудничил, се казва в съобщението.

Законите на Сингапур налагат смъртно наказание за всеки, осъден за трафик на повече от 500 грама канабис и 15 грама хероин.

Шале е петият човек, екзекутиран тази година, и 16-ият, екзекутиран за престъпления, свързани с наркотици, откакто градът-държава възобнови обесванията през март 2022 г. след двугодишна пауза поради пандемията от COVID-19.

Двама други граждани бяха екзекутирани миналата седмица: Саридеуи Джамани, на 45, беше обесена в петък. Тя получи присъда за трафик на около 31 грама хероин. Мохамед Азиз Хюсеин, на 56, бе обесен два дни преди това за трафик на около 50 грама (1,75 унции) хероин.

Правозащитни групи, международни активисти и ООН призоваха Сингапур да спре екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, и казаха, че има все повече доказателства, че е неефективно като възпиращ фактор. Властите в Сингапур настояват, че смъртното наказание е важно за спиране на търсенето и предлагането на наркотици.

Критиците казват, че суровата политика на Сингапур наказва трафикантите и куриерите на ниско ниво, които обикновено се набират от маргинализирани групи с уязвими места. Те казват, че Сингапур също не е в крак с тенденцията все повече страни да се отказват от смъртното наказание. Съседен Тайланд легализира канабиса, докато Малайзия прекрати задължителното смъртно наказание за тежки престъпления тази година.