Сингапур повишава раждаемостта с еднократна помощ

Новини
07:48 - 08 Октомври 2020
1418
Сингапур повишава раждаемостта с еднократна помощ

Сингапур ще предложи еднократна помощ на бъдещи родители по време на пандемията от коронавирус, съобщава CNN.

Вицепремиерът на Сингапур заяви, че финансовия стимул ще помогне да се успокоят хората, изправени пред финансов натиск и загрижени за работата си.

"Получихме коментари, че COVID-19 е накарал някои бъдещи родители да отложат родителските си планове", каза Хенг Суи Кийт пред депутатите в понеделник.

"Това е напълно разбираемо, особено когато се сблъскват с несигурност за доходите си", добави той.

Хенг каза, че плащането ще помогне на родителите с разходи, но не потвърди в какъв размер щше е помощта.

Въпреки до голяма степен успешен отговор на общественото здраве към пандемията, икономиката на Сингапур е изпаднала в дълбока рецесия.

БВП се свил с 12,6% през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година.

Това е най-големия спад, регистриран някога в страната според икономисти.

Сингапур има една от най-ниските нива на раждаемост в света, статистика, която няколко последователни правителства се опитват без успех да обърнат.

Процентът на раждаемост сега е едва 1,14 раждания на жена, според националния статистически орган.

Това го поставя на нивото на Хонконг, според Световната банка. По-ниски ставки имат само Южна Корея и американската територия на Пуерто Рико.

За да може дадена страна да се засели естествено, жените трябва да имат средно 2,1 бебета.

Повечето развити страни обаче вече са под това ниво.

Намаляването на дела на двойките и по-малкото значение на традиционните полови роли доведоха до спад на равнището на раждаемостта в световен мащаб.

Сингапур се бори да обърне тенденцията от 80-те години насам, като публични кампании насърчават раждането с множество финансови и данъчни стимули, които не успяват да спрат спада му.

„Подобно на много развити страни, ключовите предизвикателства пред населението на Сингапур са ниското ниво на раждаемост и застаряващото население“, пише правителството в доклад от 2011 г.

"Нашата цел е да постигнем устойчиво население, което подкрепя както икономическия растеж, така и социалното сближаване, така че Сингапур да остане жив и годен за живеене".

Страната е избегнала най-лошото от глобалната пандемия, като е изолирала подозрителните случаи навреме, налага строги блокировки при появата на клъстери от инфекции и използва технологични иновации за стартиране на мрежа за проследяване на контакти.

Само 27 души са починали в страната в резултат на COVID-19, според университета "Джон Хопкинс".