Сините пак блеснаха с идея: Оставка на всички депутати

ДБ били недоволни от липсата на парламентарен контрол върху съдебната власт

Политика
18:09 - 02 Юли 2020
1182
Сините пак блеснаха с идея: Оставка на всички депутати

Демократична България се обърна днес към Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева и всички останали депутати от 44-то НС с призив да подадат оставки заради мълчанието си при изслушването на доклада на главния прокурор Гешев в пленарна зала. 

“Това Ваше срамно мълчание е само последното от дълга поредица подобни действия. По същия начин Вие обслужвахте всеки каприз на Цацаров, участвахте в назначаването на най-безгръбначния Висш съдебен съвет, гласувахте като пощенски кутии открито репресивно и извънредно законодателство по поръчка на главния прокурор. Вие не смеете да изпълнявате правомощията си за редовно изслушване на главния прокурор в парламента.” - се казва в призива, който беше внесен в деловодството на парламента.

Вижте какво каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, преди да внесе призива. 

Ето и останалата част от писмото, внесено от Христо Иванов (Да, България), Цецка Бачкова (ДСБ) и Борислав Сандов (Зелено движение):

"Призоваваме Ви, заедно и поотделно, да си подадете оставките и нека избирателите оценят Вашата дейност и Вашето бездействие на едни скорошни избори.

Непосредственото ни основание е позорното обстоятелство, че вчера, при изслушването на доклада на главния прокурор Гешев в пленарна зала, нито един от Вас не е направил изказване или поставил въпрос. Не се е намерил нито един от Вас да постави въпроса за двойния стандарт в работата на прокуратурата, която публично разтерзава и унижава едни, а за други главният прокурор открито демонстрира, че няма да бъдат пипнати;

…въпроса за противозаконното публикуване на материали от специални разузнавателни средства;

…въпроса за практическото отменяне на презумпцията за невиновност;

…въпроса за превръщането на специализираните прокуратури в бухалки и на мярката за неотклонение задържане под стража – в инструмент за репресия;

…въпроса за непрекъснатата вербална агресия от страна на Гешев срещу неговите критици, срещу адвокатурата, срещу неугодните му медии и неправителствени организации, срещу български партии;

С всичко това, Вие превърнахте българския парламент в съучастник в ескалиращата криза на правовия ред в страната и в свличането ѝ към един все по-репресивен режим. Вашата малодушна капитулация подменя парламентарната с прокурорска република.

Вие сте не просто излишни и безсмислени, вие сте все по-опасни.

Позор за вас!

Оставка!".