Синьото топче стана на 50

Когато човечеството вижда, че е само част от природата на Земята

Мистика
10:56 - 15 Декември 2022
3522
Синьото топче стана на 50

На 7 декември тази година се навършиха 50 години, откакто американски астронавт снима Земята от Космоса и това е първата цялостна снимка на нашето планетарно кълбо. Изображението е историческо и по света е известно като Синьото топче (The Blue Marble).

Екипажът на „Аполо 17“ от мисията до Луната прави снимка на Земята, която тогава променя завинаги представата на хората за планетата. Фотографията е заснета с кинокамера Hasselblad. Тази първа „цялостна“ Земя се смята за най-възпроизвежданото изображение. Преди нейната поява представата на човечеството за планетата е много фрагментарна.

Докато екипажът на „Аполо 17“ е на път към Луната, един от астронавтите прави тази снимка на 29 хиляди километра от Земята. Много бързо изображението се превръща в символ на хармония и единство. Предишните мисии на „Аполо“ снимат частично Земята, докато в Синьото топче нашата планета е в центъра на кадъра. Възможно е ясно да се видят континентите Африка и Антарктида.

Смята се, че Синьото топче разрушава установените практики за картографиране. Премахването на паралелите и меридианите, с които хората са свикнали, заличава дългогодишните практики за създаване на географска карта. Още от Просвещението географските карти подчертават превъзходството на човека над Земята, а Синьото топче преобръща тези представи. От снимката за хората става ясно колко малки са всъщност и колко всички трябва да пазят дома си.