Сиракът-милиардер: Почина босът на Ray-Ban

Личности
17:37 - 27 Юни 2022
7799
Сиракът-милиардер: Почина босът на Ray-Ban

Италианецът Леонардо дел Векио, издигнал се от сирак, отгледан в сиропиталище, до милиардер и основател на империя от луксозни брандове като Ray-Ban и Oakley, почина на 87 години, съобщи компанията му.

През март индекс на агенция "Блумбърг" оцени личното му богатство на около 30 млрд. долара. В края на 2021 г. сп. "Форбс" обяви, че само Джовани Фереро от групата, произвеждаща Nutella, е по-богат в Италия.

Той добави порция италиански стил към очилата и стана един от най-богатите мъже на Европа, посочва "Ройтерс". Но по-късно с част от средствата си той изгради солидни дялове във финансови институции като Mediobanca and Generali и стана влиятелна фигура и във финансите.

"Заедно изобретихме феномен, който не съществуваше дотогава, защото осъзнахме, че такова прагматично нещо като очилата ще се превърне в неотменим моден аксесоар", написа за него Джорджо Армани, който работеше с Дел Векио от 80-те години насам.

Личната му история следва възстановяването на Италия "от мизерията до богатството" след Втората световна война. "Леонардо дел Векио беше велик италианец. Историята му от сиропиталището до лидер на бизнес империя сякаш идва от други времена. Но тя е пример за днешния и утрешния ден. Почивай в мир", написа еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

Дел Векио се ражда в бедност. Баща му продава плодове и зарзават, но умира, пет месеца преди синът му да се появи на бял свят. Настанен е в сиропиталище в Милано след настойчиви молби на майка му, която няма средства да го отгледа, и остава там до седмата си годишнина.

Пускат го на 14 години да си изкарва прехраната. Първоначално работи в железарска работилница, докато започва сам да доставя части за очила в Агордо. Това е село на склоновете Доломитите в Североизточна Италия, където държавата предоставя терени за нови фирми.

През 1961 г. основава Luxottica със същата цел - компоненти за оптиките. И остава - по типичен за италианския бизнес модел - председател на борда и основен акционер отвъд 80-ата си годишнина. Фирмата се превръща във водещия в света производител на очила и аксесоари за тях, след като се обедини през 2018 г. с френската Essilor.

"Ройтерс" твърди, че именно заради енергията на Дел Векио новината за кончината му е шокирала Италия. Той бе изпълнителен председател на борда на EssilorLuxottica до декември 2020 г., след което предаде оперативната дейност на главния изпълнителен директор Франческо Милери.

Пътят му в бизнеса не гладък - скоро след основаването на Luxottica той почти фалира. Десетилетие по-късно - в началото на 70-те години, започва да произвежда собствени модели. Бързото разрастване започва през 80-те, когато залага на концепцията, че очилата са луксозен аксесоар, а не функционална необходимост.

През 1988 г. идва лицензионното споразумение с Армани и започва работа с брандове като Bulgari, Chanel, Prada и Valentino.

Придобиванията също стават част от бизнес концепцията - през 1999 г. Компанията му купува Ray-Ban, а после и калифорнийската Oakley и търговски вериги в Северна Америка и Австралия.

Дел Векио не е посочвал свой наследник като достоен лидер в бизнеса. Той има 6 деца от три връзки, като се ожени повторно за втората си съпруга през 2010 г.

Андреа Гуера изглеждаше като негово доверено лице, когато той ѝ прехвърли част от отговорностите в ръководството. Но през лятото на 2014 г. Конфликтите между тях станаха непреодолими и тя си тръгна, а Дел Векио се върна в централата на Luxottica в Милано. Бивши служители казват, че той се е заровил в такива банални подробности на бизнеса като това да показва на персонала как точно да опаковат кашоните при преместване в нов офис.