Сирил Рамапоса положи клетва като президент на ЮАР

На изборите той бе избран с 57,51% от гласовете

Актуални новини
14:47 - 25 Май 2019
1837
Сирил Рамапоса положи клетва като президент на ЮАР

Избран на заседание на парламента на 22 май, южноафриканският президент Сирил Рамапоса положи клетва в събота и официално пое поста на държавен глава, предаде ТАСС. Церемонията по откриването се проведе на стадион Лофтус Версфелд в столицата Претория в присъствието на около 30 000 души.

„Аз, Матамела Кирил Рампос, се заклевам да бъда честен пред ЮАР и ще се подчинявам, спазвам и гарантирам изпълнението на конституцията и другите закони на републиката. Тържествено и искрено обещавам винаги да насърчавам напредъка на републиката и да се противопоставям на всичко, което го вреди, защитавам правата на всички Южноафриканци, използвайте всичките си сили и таланти, за да изпълнявате задълженията си <...>"

"И нека Бог да ми помогне ”, повтори Рамапоса след председателя на Конституционния съд на Южна Африка Мохоенг Мохоенг.

В Южна Африка няма преки президентски избори. Партията на африканския национален конгрес начело с Рамапоса спечели изборите на 8 май, като получи 57,51% от гласовете и 230 от 400 заместник-манати. Мнозинството в Народното събрание ѝ позволи да утвърди своя лидер като държавен глава.

Рамапоса е президент на Република Южна Африка от февруари 2018 г. След това той замени своя предшественик Джейкъб Зума, който е участвал в редица сериозни корупционни скандали, преди изтичане на срока.

Сирил Рамапоса положи клетва за петгодишен мандат като президент на Република Южна Африка, предаде АП. Това беше най-неубедителната победа на тази партия, откакто тя дойде на власт след края на апартейда през 1994 г.