Сирия и Тунис си „стиснаха ръцете“ отново

По-рано тази година Асад посети Оман и Обединените арабски емирства

Свят
17:52 - 12 Април 2023
1520
Сирия и Тунис си „стиснаха ръцете“ отново

Сирия ще отвори отново посолството си в Тунис, след като северноафриканската страна съобщи за назначаването на нов посланик в Дамаск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция САНА.

Тунис стана поредната арабска страна, възстановила дипломатическите си отношения със Сирия в последно време. Много държави в региона скъсаха връзките си с Дамаск преди едно десетилетие след избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г.

Решението на президента на Тунис Каис Сайед да назначи нов посланик бе одобрено веднага, а сирийското правителство отвърна със същото, съобщиха външните министерства и на двете страни в общо изявление, цитирано от САНА.

Това е най-новото развитие, което се вписва в регионалната тенденция на сближаване с разкъсваната от война страна, която се ускори след смъртоносното земетресение на 6 февруари в съседна Турция и възстановяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай, отбелязва АП.

Сирия бе силно отбягвана от арабските правителства заради жестоките репресии на президента Башар Асад срещу протестиращи, а по-късно и срещу цивилни граждани, по време на бунта, превърнал се в гражданска война.  Сривът в отношенията завърши с изключването на Сирия от Арабската лига, а през 2012 г. Тунис затвори посолството си в Дамаск. 

По-рано тази година Асад посети Оман и Обединените арабски емирства - страни, които подкрепяха протестите, а след това - и бунтовниците в Сирия. Съобщено бе, че сирийското правителство води преговори със Саудитска Арабия за повторно откриване на посолства. 

Саудитска Арабия ще бъде домакин на срещата на Арабската лига следващия месец, на която повечето държави се надяват членството на Сирия да бъде възстановено, каза генералният секретар на организацията Ахмед Абул Гаит.