Сиромахов : Хората, които гласуват, са сектанти и службогонци

Писателят и сценарист укори ИТН, че са се отказали от знамето си - мажоритарната система

Топ
17:30 - 13 Април 2024
3684
Сиромахов: Хората, които гласуват, са сектанти и службогонци

Отиваме на избори, защото искат да се удължи още живота на Висщия съдебен съвет. Това заяви пред БНР Иво Сиромахов - български писател, сценарист, актьор и драматург.

"Големият резултат от всички политически боричкания е, че Висш съдебен съвет вероятно няма да бъде избран поне още една година, а главен прокурор – поне още две години. Доколкото виждам този ВСС и този главен прокурор устройват всички".

За една година не чух нито една критика към Сарафов от страна на политическите партии, отбеляза Сиромахов.

След разпадането си сглобката гласува заедно няколко неща в парламента, посочи той.

"Бяха заедно срещу предложението за ограничаване на рекламите за хазарт. Тук лесно могат да се проследят зависимости. Това е тежко престъпление срещу българския народ. Риториката им може да е едни срещу други, но по ключови въпроси те гласуват заедно".

Политическата мафия ще бъде оставена в изолация, а след това ще се смали и ще изчезне, прогнозира Сиромахов. 

"Все по-малко избирателите имат интерес към българската политика. Ако може да очартаем тенденция в последните години, то тя е, че партиите все повече се превръщат в секти. Има един лидер, който се държи като шаман и им казва кое е добро. Дейтвията на тези шамани-партийни лидери не се подлагат по никакъв начин на съмнение.

Хората, които гласуват, се свеждат все повече до един малък кръг от сектанти и службогонци. Не е далече денят, когато ще излизат да гласуват само твърдите ядра на партиите. Нормалните граждани изпитват само отвращение. До 2-3 години изборателната активност се достигне критичен минмум от 20-25%  и изпратените във властта ще бъдат нелигитимни.

Хората започват да се самоорганизират. Не е далеч денят, в които хората ще започнат сами да раздават сами справедливост. В един момент държават ще трябва да се преучреди". 

Сиромахов разкритикува дори и ИТН за това, че са се отказали от мажоритерната система. 

"Тя беше знамето, с което ИТН влезе в парламента. Имаше реферндум, на който 2.5 млн. души казаха, че искат мажоритарна избирателна система.

Другото нещо е партийната субсидия – ИТН имаше предложение тя да бъде премахната или сведена до 1лв., но и това не се сбъдна.

Никоя партия не изпълнява ангажиментите си към гражданите. Затова партията на "Не подкрепям никого" расте". 

Сиромахов определи новия служебен министър на туризма и негов бивш колега Евтим Милошев  като "човек с нетрадицонна интелигентност".  

Сценаристът изрази отвращение към политиката и категорично нежелание да се занимава с нея. 

"Няма друга професия, която да предизвиква в мен повече погнуса, отколкото политиката. 

Средата стана такава. Парламентът е като националния отбор по футбол – предизвиква само тъга и нежелание да го гледаш. Как да стана депутат, като аз не мога да нося на резил! Вижте какъв е коефицентът на полезно действие на парламента, който се е превърнат в бит пазар. Това са хора без лице".

Той посочи, че е много важно мястото на политическата сатира.

"Тя е един от най-важните белези на здравото демократично общество".

Иво Сиромахов разказа в предаването  "Политически НЕкоректно" и за срещите си с деца от пръви до четвърти клас. 

"Чета им приказки, говоря си с тях. Правя го благотворително. Не съм част от правителствена или европейска програма. Тези срещи ме зареждат. Децата са най-честната  и безкомпромисна публика. Те имат нужда от разказване на истории. Голяма част от родителите не им обръщат достатъчно внимание. Те растат самотни, а имат нужда от общуване.

Децата между 7 и 10 години са любопитни, искат да вярват във вълшебства. Там нещата са все още чисти и много оптимистични. След това нещо се чупи в пети  и шести клас и започват проблемите. Основното е това, което се случва в семейството".

А "За кученцето Гари" е последната му детска книга. Гари обаче не е порода пудел.

"Пуделите се оказаха много корумпирани животни".