Сирски: Украйна контролира 93 населени места в Курска област

Украйна
20:06 - 20 Август 2024
3156
Сирски: Украйна контролира 93 населени места в Курска област

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски съобщи във вторник, че украинската армия е поела контрол над 93 населени места и 1263 кв. км от територията на Курска област. Сирски заяви това, говорейки чрез видеовръзка на Конгреса на местните и регионални власти на Украйна, цитиран от Интерфакс-Украйна и Би Би Си.

"Групи от Силите за отбрана водят настъпателна отбрана в посока Курск. По време на настъплението на територията на Курска област въоръжените сили напреднаха в дълбочина на отбраната на противника от 28 до 35 км", цитира агенцията Сирски.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили контролират 92 населени места и 1250 квадратни километра от територията на Курска област.

В условията на война Би Би Си не може своевременно да провери изявленията на воюващите страни.

В Суджански, Кореневски и Глушковски райони на Курска област, където действат части на украинската армия, има общо 186 населени места.

Що се отнася до цялата територия под контрола на украинските въоръжени сили, както отбелязват много военни наблюдатели, все още не е оформена ясна фронтова линия в Курска област и всякакви оценки за контролираната зона са доста условни.