Системата за гласуване на ВСС - компрометирана

Актуални новини
15:00 - 27 Януари 2023
2410
Системата за гласуване на ВСС - компрометирана

Системата за електронно гласуване за избор на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не може да гарантира тайната на вота, нито неговата честност. Това показа тройната съдебна експертиза по делото за касиране на последния вот за членове на ВСС, което се гледа от Върховния касационен съд.

Въпреки твърде притеснителните изводи за състоянието на използваната от ВСС система, много по-стряскащи са данните за проведеното гласуване от сградата на Върховния административен съд.

На магистратите им бе осигурена възможност да гласуват дистанционно от домовете си със специално раздадени кодове за вход в системата. Въпреки това от един IP адрес, който отговаря на сградата на ВАС, са реализирани 200 гласа по време на вота, който се проведе в събота и неделя. Във ВАС работят около 100 съдии, пише „Медиапул“.

Още по-странното е, че е било реализирано масово гласуване в събота сутринта, като електронните заявки за гласуване са подавани към системата през 2-3 минути.

Това означава, че близо сто души на много висока позиция в съдебната система почти едновременно са изпитали необходимост да отидат до работното си място в събота сутринта, за да изпълнят гражданския и съдийския си дълг. В неделя струпването на желаещи да гласуват от сградата на ВАС за балотажа се повтаря отново, но следобед. Накрая нито един върховен съдия не стана член на ВСС.

Компютърните експерти коментираха пред съда, че подобни данни от гласуването са "странни" и представляват "аномалия".