Системата за видеонаблюдение в София се разширява с нова зала за техника

От 2018 г. Столичната община и МВР имат интегрирана автоматизирана система за сигурност

Актуални новини
10:47 - 27 Октомври 2023
1936
Системата за видеонаблюдение в София се разширява с нова зала за техника

Новата зала за видеонаблюдение на Столичната община беше представена от кмета на София Йорданка Фандъкова директора на дирекция „Сигурност“ Кристина Лазарова.

Разширението на сградата е с цел предоставяне на възможност за бъдещо развитие на системата за видеонаблюдение на София чрез добавяне на нова техника в изцяло обновеното сървърно помещение. Капацитетът на новото сървърно помещение предоставя възможност за до 6 пъти увеличение на техниката спрямо сега съществуващата.

В системата за видеонаблюдение са включени - 100% от училищата, 85% от детските градини и ясли (външно наблюдение), над 80% от големите и най-посещавани паркове, 70% от пешеходните подлези, 100% от пешеходните зони, градини и площади в центъра на града, както и над 66% от основните кръстовища.

От 2018 г. Столичната община и МВР имат интегрирана автоматизирана система за сигурност.

Изградени са Оперативен дежурен център и 5 локални центъра за видеонаблюдение, в които са включени подлези и отдалечени райони. 

Изградени са също така 3 центъра за управление на трафика и транспорта – Център за управление на трафика, Диспечерски център на “Метрополитен” и на Центъра за градска мобилност.

Към настоящият момент мрежата за видеонаблюдение, управлявана и стопанисвана от дирекция „Сигурност“, разполага с 3800 камери в над 500 обекта.
Системата, стопанисвана и управлявана от дирекция „Управление и анализ на трафика“ се състои от близо 700 камери, от които около 400 с функция за разпознаване на номера на превозни средства.