Ситуацията с наводненията в Южна Германия остава напрегната

ЕС
15:29 - 05 Юни 2024
2061
Ситуацията с наводненията в Южна Германия остава напрегната

Ситуацията с наводненията в южната германска провинция Бавария остава напрегната, предаде ДПА. 

Въпреки че на много места положението, изглежда, бавно се успокоява, има опасения, че освен петте потвърдени жертви на наводненията, може да има още смъртни случаи, тъй като няколко души са в неизвестност.

Търсенето на изчезнал пожарникар в Западна Бавария продължава и днес, заяви полицията и добави, че търси 22-годишния мъж по земя и с дронове по въздух.  Младият мъж се е преобърнал в събота вечерта с лодка за спасяване на бедстващи по вода в град Офинген. Другите четирима служители на службите за извънредни ситуации, които са били на борда, са успели да се спасят и са останали невредими.

Все още има надежда мъжът да бъде намерен жив, каза говорител на полицията в град Кемптен. "Шансовете обаче намаляват с всеки изминал ден", заяви той. 

На други места в Бавария нивото на водата намалява бавно и все още е много високо, каза тази сутрин говорител на местните власти в град Регенсбург. 

Информационната служба за наводненията заяви, че нивото на река Дунав в района все още е над 6 метра, а обикновено е около 3 метра. Снощи службите за извънредни ситуации евакуираха около 30 къщи, намиращи се на пътя край бреговете на реката, тъй като почвата продължава да се размеква поради високото ниво на подпочвените води. 

Стабилизирането на защитните стени ще продължи да бъде в центъра на вниманието на службите за борба с бедствията и днес, каза говорителката. „Това е слабото ни място“, подчерта тя.

В Пасау, близо до границата с Австрия и Чехия, нивото на водата в Дунав и река Ин днес бавно спада, отбелязва БТА.