Сийка Милева: Има множество жалби от британци, че са измамени от Nexo

Изпратили сме молба за правна помощ до САЩ, обясни говорителят на главния прокурор

Топ
14:05 - 20 Януари 2023
2371
Сийка Милева: Има множество жалби от британци, че са измамени от Nexo

"Работата по досъдебното производство относно Nexo продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Neхo". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото."

“Разбирам интереса на медиите към казуса, който още преди десет дни обявихме, че е мащабен по своето разследване, не само за нас в България, но и отвъд границите ни. Информациите от последните часове само потвърждават това." 

​"Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 г. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите".

Прокуратурата на Република България поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с криптовалута, чийто собственици са обект на разследване и в България.