Сийка Милева: Шофьорът, убил французин, може да получи второ обвинение (ВИДЕО)

Димитър Любенов крещял: "Кво ви пука за тия французи" и не им е оказал помощ

Общество
16:45 - 26 Септември 2022 (обновена)
4055
Сийка Милева: Шофьорът, убил французин, може да получи второ обвинение (ВИДЕО)

В кръвта на обвиняемия, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София има наличие на 1.73 промила алкохол, както и присъствие на кокаин. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг пред медиите.

От изследването, направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият Димитър Любенов е управлявал автомобила си след употреба на алкохол и наркотици, каза тя.

Милева посочи, че предстои да се изследва колко са били промилите към момента на катастрофата.

Самият Любенов е отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол и дрога, едва по-късно се е съгласил да даде проба във ВМА.

Ще се прецени и дали мъжът с 29 нарушения на пътя да бъде обвинен за хулиганство, тъй като крещял "Кво ви пука за тия французи, вие българи ли се?" Той не им оказал помощ, за което също може да му бъде търсена отговорност.

СГП извършват активни действия по разследването.

Милева призова за взаимодействие между институциите и единна държавна политика, с ясни рамки, в които да се посочи отговорността на институциите, за да се справим с престъпленията на пътя, но и с организираната престъпност и разпространението на наркотиците.

По първоначални данни, на Околовръстното шосе мощната кола, управлявана от Любенов, ударила движещия се отпред автомобил, в който пътували трима души. При тежката катастрофа загина френски гражданин, а спътницата му, също френска гражданка, беше настанена в болница в тежко състояние. Пострада и шофьорът на колата.