Сийка Милева: Трафикът на един мигрант е около 3000 евро, ВИП услугата достига до 10 000 евро

Новини
14:41 - 17 Януари 2023
3569
Сийка Милева: Трафикът на един мигрант е около 3000 евро, ВИП услугата достига до 10 000 евро

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР представят информация за съвместната специализирана операция на Прокуратурата на Република България и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция.

Акцията беше насочена срещу организаторите на нелегална миграция от българска страна, заяви Милева. Тя обясни и схемата, по която се прекарват мигрантите.

„В Турция, Сърбия и България има основен организатор от всяка една страна. Той има стройна мрежа от хора, които му помагат за престъпната дейност. Има и организатор на трафика, който се грижи за набиране на шофьори и такива, които да се грижат да подсигурят места за настаняване на мигрантите", каза Сийка Милева. 

"След като престоят  на територията на българската държава те биват водени до българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник се свързва с големият организатор от сръбска страна“, уточни още тя.

„Заплащането се извършва, след като основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант е около 2000-3000 евро. Предлагат се и т. нар. ВИП услуги, която е за по-малък брой мигранти – до 5-6 души, като тогава сумата за техния трафик достига до 10 000 евро“, разкри още Милева. 

„Почти винаги се използват и пилотни коли, които в последно време се управляват от жени, с цел да не буди подозрение“, каза още Сийка Милева. 

Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция и трафика на мигранти на територията на цялата страна - прокуратурата и МВР удариха организатори на нелегален трафик на хора.

Стана ясно, че вече са разпитани множество свидетели и проведени следствени експерименти, с оглед доказване на деянието.