Скачат заплатите на общинарите в Пловдив

Актуални новини
11:32 - 16 Март 2022
1940
Скачат заплатите на общинарите в Пловдив

Месечните възнаграждения на служителите в общинската администрация в Пловдив ще бъдат повишени средно с 10%, считано от 1 април т. г.

Увеличението ще засегне както работещите в голяма община, така и тези в районните кметства. За това са се разбрали на среща в общината късно снощи представителите на синдикатите и местната власт, съобщи Боян Бойкински - областен координатор на КНСБ.

Индивидуалното увеличение на всеки работещ ще зависи от покриването на определени критерии и оценка на работата на служителя, допълва Бойкински.

Средно 10-процентно увеличение ще има и на заплатите на работещите в общинските предприятия на град Пловдив и общинския инспекторат.

Единствено в ОП „Градини и паркове“ – Пловдив се предвижда нарастване средно с 15%, като източници на финансиране на заплатите ще бъдат местните приходи от събираната такса смет.

Причина за увеличението е изключително ниското заплащане в администрацията и големите трудности при набиране на квалифицирана работна ръка, уточняват от КНСБ.

Местната власт предвижда и частично съкращаване на щата в общинските предприятия, там, където има незаети бройки. Съкращение на работещи служители не се предвижда.

Параметрите на актуализираните трудови възнаграждения са залегнали в проектобюджета на града за 2022 г.

Обмисля се 15% увеличение на заплатите в детското и училищното общинско здравеопазване, както и на работещите в социалната сфера.