Скални гробници с мумии в последното убежище на Клеопатра

Открити са недалеч от Александрия

Мистика
22:02 - 03 Февруари 2021
6248
Скални гробници с мумии в последното убежище на Клеопатра

Изсечени в скалите гробници с мумии са открити от археолози в храма на селището Тапосирис Магна в западната част на древната столица на Египет Александрия, съобщава Egypt Independent. Тапосирис Магна се появява по време на управлението на фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр. н.е.

Името на мястото в превод означава "Голямата гробница на Озирис". По-късно тук е издигнат храм в чест на бог Озирис, който се смята за последното убежище на известната кралица Клеопатра.

Учени и археолози от университета в Санто Доминго в Доминиканската република обясняват, че изсечени в скалата гробници са пример за традиция, широко разпространена през гръко-римската епоха. Значимостта на находката се увеличава от факта, че в гробните камери са открити мумии.

"Лошото състояние на мумиите подчертава разликата между начина на мумифициране при древните египтяни и в по-късната ера на гърците и римляните. Оцелели са останки от позлатения материал, в който са били увити мумиите, както и амулети от златно фолио, поставени в устата на мумиите", казва ръководителят на екипа Катлийн Мартинес.

Според вярванията от онези времена мумифицирането гарантира способността на човешката душа да говори пред върховния съдия в отвъдното Озирис. Археолозите уточняват, че двете мумии предизвикват особен интерес сред изследователите, тъй като в тях са открити свитъци и артефакти. Става дума за позлатени бижута с образа на Озирис, както и рог и кобра, които украсяват челото на другата мумия. Освен това върху тялото на една от мумиите е поставено позлатено колие, направено под формата на глава на сокол - символ на бог Хор.