Скандал: 251 картини-шедьоври повредени от Националната галерия

Сред платната, които са засегнати, са творби на Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Новини
14:08 - 13 Октомври 2023
8244
Скандал: 251 картини-шедьоври повредени от Националната галерия

251 творби, сред които картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора със статут на национално богатство, са били повредени заради безстопанственост от Националната галерия (НГ).

Щетите са нанесени в редица инциденти от 2016 г. досега, като последният се случва февруари тази година. Всички те обаче или са напълно скрити от обществеността, или информацията е манипулирана. Така за инцидента на 7 февруари 2023 г. в медиите се появяват данни за авария, която е предизвикала падане на мазилката в едно от фондохранилищата, както и лека повреда на 3 картини. Реално противопожарната метална врата на подземието е избита от пантите след взрив, който поврежда 75 картини, показват документи, огласени от "КлинКлин".

Иван Мърквичка, „Портрет на А. Гаврилова“, 1896 г. Картината-шедьовър е сред силно повредените от Националната галерия.

43 от тях са с ниска степен на увреждане. 13 са със средна степен на увреждане. 18 картини са тежко увредени и се нуждаят от „спешна консервационно-реставрационна намеса“. 1 картина е с „над 60% унищожена живопис“. Всички до една са със статут на национално богатство и са част от основния фонд на Националната галерия между Освобождението и Втората световна война. Въпреки това досега нито една от творбите не е реставрирана. Те също така нямат и застраховка.

Става дума за 11 картини на Иван Мърквичка (1856 – 1938): „Седнало куче“; „Къпеща се жена“; „Шопско хоро“; „При люлката по време на жътва“; „Ноктюрно на ужаса“; Ескиз на сграда; „Селянка от Търновско“; „Селянин от с. Нова махала“; „Девойка от Трън“; „Портрет на А. Гаврилова“ и „Невеста от Софийско“.

3 картини на Владимир Димитров-Майстора: „Жътвар“; „Автопортрет“ и „Мраморно море – залез“. 1 картина на Сирак Скитник, озаглавена „През Балкана“, както и „Момичета-циганчета“ на Дечко Узунов. Сред останалите 40 артисти на повредените платна са горе-долу всички значими родни имена от периода*. От НГ отказват да предоставят снимки на повредените творби, цитирайки авторски права.

Иван Мърквичка – „Шопско хоро“, 1892 г. Картината е повредена от Националната галерия

От НГ уверяват, че „от 2018 г. до момента произведенията във фонда са обект на постоянен контрол от страна на служителите […] от гледна точка на превенцията и оптимизиране на условията на съхранение“. Проверка на Министерството на културата (МК), извършена в същия ден на аварията, набързо заключва, че „НГ е изпълнила задълженията си по осигуряване на необходимите условия за съхранение на културните ценности“.

Оттам топката се прехвърля върху „Синхрон-С“, която отговаря за поддръжката на системите за газово пожарогасене във фондохранилищата. Именно по време на профилактичния преглед на системата от фирмата във фондохранилище №5 на първия етаж се случва взривът.

Директорът на Националната галерия Яра Бубнова

5-о РУ към СДВР започва преписка по случая, тъй като „уврежданията на движимите културни ценности са свързани с реалната загуба на културна стойност, която би могла да бъде непоправима.“ Министерството на културата не приписва вина на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова. Самата тя обаче обвинява министерството, че от февруари до октомври не е отпуснало 30 660 лв. за спешна реставрация и консервация на картините, и 10 000 лв. за ремонт на авриралите системи.  Самата галерия разполага с въпросните средства, но неизвестно защо не ги ползва за ремонта.

Взривът от февруари не е единствената авария, при която са увредени картини от фонда на галерията. При различни инциденти през последните години са повредени над 250 творби. Информацията по авариите през годините се държи в тайна от тесен кръг приближени на директорката Ярослава Бубнова. Дори част от реставраторите не знаят кои произведения и доколко са увредени.