Скандал: 8 лева на глас си гласуваха партиите незаконно

БСП влезе в съглашателство с ГЕРБ, за да си уредят връщането на субсидиите

Новини
20:55 - 05 Декември 2019
7441
Скандал: 8 лева на глас си гласуваха партиите незаконно

Депутатите скандално решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас. Това се случи късно в четвъртък вечерта, едва на трето гласуване, което вероятно ще бъде атакувано пред ВАС (Върховен административен съд). Правилникът на Народното събрание има статут на закон, затова прегласуване на прегласуването не би трябвало да бъде допуснато. Трето четене може да има само при вето от Президента. 

Депутатите първо изпаднаха в парадоксалната ситуация и оставиха партиите без разписана в бюджета субсидия, а след дълга почивка увеличиха финансирането от 1 на 8 лева на глас. До това се стигна след три гласувания на текст от държавния бюджет за догодина, което обаче е незаконно, защото противоречи на правилника на
парламента.

При първите две гласувания от ГЕРБ бяха против увеличението, но при третото неочаквано го подкрепиха. ДПС пък излязоха от залата и не участваха в гласуването, с което субсидията беше увеличена. Още рано през деня от партията обявиха, че има договорка между ГЕРБ и социалистите да бъде бъде прието 8 лева на глас. В разговора са участвали и "Обединените патриоти".

"Патриотите, които са наш коалиционен партньор, настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия", обяви финансовият министър Владислав Горанов малко преди третото гласуване и след дълги разговори между него и "Обединените патриоти".

Така при третото гласуване на текста депутатите от ГЕРБ подкрепиха искането на БСП за 8 лева на глас. „За" увеличението гласуваха 182 народни представители, против и "въздътржал се" бяха по един. След това гласуване партиите хем ще получават 8 лева на глас, хем могат да се финансират от бизнеса.

"Лъсна задкулисното съглашателство между ГЕРБ и БСП. От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал, не знам кой лъже. Фактите говорят точно обратното на това, кеото твърди г-жа Нинова. Явно тя лъже. ГЕРБ твърдяха, че няма такива съглашателства, обаче и те нарушиха правилника за организацията на дейността на Народното събрание. Явно и те лъжат. Явно популизмът, лицемерието в политиката е много по-важно от правилата", каза пред журналсити в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след гласуването.

В четвъртък сутринта, часове преди трите гласувания, неофициално депутати от ГЕРБ и от БСП признаха, че ръководствата на двете партии да се договорили партийната субсидия да бъде увеличена от 1 на 8 лева на глас. Това била лична молба на Корнелия Нинова, отправена към Бойко Борисов. Карадайъ съобщи пред медиите:
"Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП", каза той пред журналисти в парламента, като вероятно целта на изказването е била да спре договорката и да не бъде приета идеята на социалистите.

"Лъжа е, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите. Интересно ми е защо го правят от ДПС, след като осъзнато го правят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо", каза в отговор видимо ядосаната Нинова.

"ДПС се опитват да прехвърлят някакво задкулисие или скрита коалиция между ГЕРБ и БСП, за да замаскират своето участие. На ДПС им е удобно в момента статуквото - партиите да се финансират от бизнеса, от мафия задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката", каза още тя.

По неофициална информация до договорката се е стигнало след препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се отменят изцяло приетите през лятото поправки, които намалиха субсидиите и позволиха безлимитното финансиране на партиите от бизнеса. Тогава ГЕРБ предложи намаляването на субсидията, а ДПС –да има неограничено частно финансиране.