СКАНДАЛ: Банкомати на „Райфайзен” мамят клиенти

Крими
13:00 - 26 Февруари 2020
39162
СКАНДАЛ: Банкомати на „Райфайзен” мамят клиенти

Банковият анализатор Асенка Христова разказа как е била измамена от банкомат на „Райфайзен” в София с „немалка” сума пари! Ядосаният финансист пусна разбиващ пост във фейсбук, в който описа абсурдната ситуация. Вижте как ни мамят банките, докато ние мълчим безропотно, пише Alarma.bg:

Преди доста години кариерата ми в областта на икономическите изследвания започна като анализатор на банковия сектор. Едно от първите изследвания, които координирах, беше свързано с полево проучване на мотивацията за избор на банка от страна на масовия клиент.

Основните мотиви, които тогава изпъкнаха категорично, бяха (1) удобното местоположение и (2) наличието на места за паркиране. Икономическите основания за избор на банка идваха след това.

От близо 15 години използвам „Райфайзенбанк”. Не заради качеството, което предлагат (то в повечето случаи е под всякаква критика), а заради една от горните причини – офисът се намира на много удобно за мен място.

Някак бях готова да преглътна факта, че през месец увеличават таксите, достигайки до 8 лв. за теглене на сума и до 2000 лв. от фирмена сметка. Също така фактът, че ми се наложи да се разкарвам до „удобния” офис около 6 пъти, защото ми начисляваха неправомерна такса по сметката и никой не направи нищо по въпроса до момента, в който не поисках закриване на сметката.

Тогава в рамките на минути ми сторнираха със задна дата всички неправомерно начислени такси. Бях готова да преглътна и факта, че таксата за теглене от сметка на физически лица се увеличава от април на 4 лв. за теглене до 2000 лв. – разбираемо, искат да ограничат касовите операции на гише и да ги пренасочат към ПОС терминалите. Дотук нормално – въпрос на личен клиентски избор.

До вчера следобед, когато реших да използвам ПОС терминала пред банката на ул. „Гогол”. Пред мен терминалът се използваше от дама, която не получи банкноти, а бележка, която я озадачи. Постоя малко объркана, след което си тръгна.

Опитах аз. Докато чаках „броенето” от банкомата, получих СМС съобщение, че заявената (немалка) сума е изтеглена и балансът ми е намален с нея.

Банкноти обаче не получих.

Банкоматът ми „издаде” бележка, че транзакцията не може да бъде изпълнена. Получих и SMS за отказана транзакция на стойност ….. 0,00 BGN.

Впечатлена от стойността на отказаната транзакция, влязох в офиса на банката за справка. Служителката на гишето ме увери, че сумата не е изтеглена и транзакцията не е отразена в баланса по сметката ми.

Вечерта реших все пак да проверя в електронното банкиране. Там се оказа изненада – всъщност, сумата беше изтеглена, балансът по сметката ми намален. Обадих се на „help desk”, където ми беше потвърдено, че сумата (немалка) е изтеглена от сметката и се намира ……в банкомата.

Не възстановена по сметката ми, възстановена в ….банкомата. Трябвало да отида на същия банкомат и да я изтегля.

Уважаеми приятели, аз просто нямам думи. Като оставим настрана факта, че служителката в офиса на „Райфайзенбанк” ми даде невярна информация за движенията по сметката ми, ако нямах електронно банкиране, изобщо нямаше да разбера, че парите ми ме чакат в някакъв конкретен банкомат.

Както вероятно не е разбрала дамата преди мен. Технологиите явно предлагат много възможности за банков бизнес. Очаквам таксите да станат 10 лв., за да се стимулира още по-активното им използване”, завърша поста си ощипаната столичанка.