Скандал: Бедна и болна България връща 85 млн. лв. на Европа за модернизацията на "Бърза помощ"

Заради некадърни и мудни чиновници не успяхме да усвоим европейските средства, довършваме проекта сами

Новини
20:01 - 22 Юни 2023
10138
Скандал: Бедна и болна България връща 85 млн. лв. на Европа за модернизацията на "Бърза помощ"

По изчисления на Министерството на здравеопазването, ще се наложи да бъдат върнати 85 млн. лева по проекта за модернизацията на спешната помощ, който се изпълнява по оперативна програма "Региони растеж" 2014-2020. Ще се наложи той да бъде довършен със собствено финансиране. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в четвъртък пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Проектът за модернизацията на спешната помощ е на обща стойност 163.9 млн. лв. и се изпълнява от 2014 г. насам с колосално закъснение в графиците. Той предвижда закупуването на 400 нови линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и обновяване на спешните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала. Крайният срок за плащане по проекта е 23 декември 2023 г., а все още има стотици ремонтни дейности, които дори не са започнали. 

Здравният министър Христо Хинков днес призна за тоталния провал на българското чиновничество пред депутатите в Здравната комисия на парламента

Министър Хинков обясни, че до края на годината се очаква да бъдат закупени още 42 линейки с висока проходимост и по този компонент проектът ще бъде изпълнен, но няма да се справим със строително-ремонтните дейности в спешните отделения и филиали.

Затова се предвижда проектът да бъде обявен за неактивен в края на тази година и всички дейности, изпълнени след това, да се финансират от държавния бюджет. На този етап Хинков не знае дали парите, които ще се върнат по програмата, ще могат да се пренасочат към други проекти.

Той съобщи, че към днешна дата напълно завършените строителни обекти са 31, а 45 предстои да бъдат завършени до края на годината. За 19 обекта тече избор на изпълнител, а 6 са в процес на сключване на договор. В 72 обекта предстои да започнат строително-монтажни работи, 48 са в процес на изпълнение, един е в процес на смяна на местоположението. За 58 обекта тепърва предстои обявяване на обществена поръчка.

Проектът за модернизацията на спешната помощ от години върви със сериозно изоставане и се сблъсква с множество перипетии като провалени обществни поръчки, липса на кандидати, корекции на цените заради поскъпването на строителните материали и др. Сроковете по него бяха удължавани, но дори това не помогна да се навакса изоставането.

Въпреки предприетите мерки за ускоряване на изпълнението му по време на редовното правителство на Кирил Петков и служебното правителство на Гълъб Донев, проектът в крайна сметка няма да може да бъде изпълнен в цялост и по него ще се връщат сериозни суми пари. Такава прогноза направиха и последните двама министри на здравеопазването – Асена Сербезова и Асен Меджидиев.