СКАНДАЛ: Бивш депутат завзел незаконно земите в Сунгурларе

Кметът и любовницата му уреждали Кенов-син със стотици декари лозя за жълти стотинки

Политика
16:40 - 12 Юни 2023
5149
СКАНДАЛ: Бивш депутат завзел незаконно земите в Сунгурларе

Кметът на Сунгурларе, Бургаско, д-р Георги Кенов вече е с обвинение от следствието край морето. А по информация на Lupa.bg става въпрос за напипани скандални договори за десетки декари земеделски земи, продадени от общината в безспорно несъответствие със закона, не на кого да е... а на бивш депутат. При това става въпрос не просто за случаен екс народен избраник, а за самия син на кмета Стефан Кенов.

Известният карнобатски юрист стана един от най-известните законотворци в последния относително нетурбулентен откъм събития 43-и състав на Народното събрание от групата на България без цензура на ексжурналиста и бивш евродепутат Николай Бареков.

Според данните, събрани от следствието до момента, в хода на разследването на сунгурларския кмет, има информация, че не просто са подписвани фиктивни и неизгодни контракти между фирма на Кенов-син и общината в лицето на Кенов-баща за декари пасища под наем, но и че са харизани огромни площи плодородни лозя в ущърб на общинската хазна.

Обвинение бе повдигнато и на зам.-кмета Тодорка Павлева, която също се яви с адвокат, за да бъде запозната със събраните по досъдебното производство материали, съобщи по-рано и местната медия "Флагман". 

Именно тя е парафирала въпросните договори под наем. 

"Става въпрос за роднинския кръг на един от обвиняемите", обявиха от прокуратурата. Ако всички обвинения се докажат, Кенов - баща и заместничката му са заплашени от 1 до 8 години затвор. 

Разследването продължава и тепърва предстои да бъдат изчислени щетите, причинени от Кенови. "Делото е образувано през ноември миналата година", уточниха от обвинението.