СКАНДАЛ: Богомил Манчев и бизнесмен около ПП-ДБ дискриминират: Не пускат цигани в басейните си

Румен Димитров отива под ударите на КЗД, изгонил младо семейство от плаж в Банкя

Общество
14:00 - 24 Юли 2023
9582
СКАНДАЛ: Богомил Манчев и бизнесмен около ПП-ДБ дискриминират: Не пускат цигани в басейните си

Грозен скандал с дискриминационен елемент тресе редиците на ПП-ДБ от неделя, когато стана ясно, че един от най-големите плувни комплекси в Банкя не допуска роми до открития плаж. По нареждане не на кого да е, а на собственика - кандидат за депутат, поддръжник, симпатизант и дарител на дясно-центристката коалиция Румен Димитров и официалния собственик на водния атракцион Богомил Манчев. 


Богомил Манчев

От вчера ромската общност се кани да сезира Комисията за защита от дискриминация, след като позорно и против всички европейски принципи за равенство (както и разписаните в родната конституция - б.р.) млади семейства от етноса са били изгонени от достъп до басейна в курортния град. 

Първи за случилото се алармира Огнян Исаев, общественик и защитник на правата и свободите на ромите, който разкри шокиращи подробности за начина, по който се третират по-мургави представители: 

"Млада двойка днес решава да се разхлади в един от най-прословутите плаж-басейни до столицата - Aquabankya. Заедно с друго приятелско семейство с дете на годинка се нареждат на опашката пред входа. Още при появата им, охранител-билетопродавач се насочва към тях, за да им каже, че няма места. Казва го само на тях, въпреки че след тях има още хора.

Те се отдръпват настрани и изчакват, за да видят с очите си как хората след тях влизат. Ппи този срамен и унизителен развой те се опитват да търсят отговор от овластения пазач. Хъката-мъката, туйто-онуйто... върти, сучи и вдига рамене като увяхнало мушкато на слънце. Изнервен вече, неволно измърморва "отвътре така ми казват". Тогава се прави опит за разговор с управителя. Нямало го. Малката група продължава да чака отстрани в жегата с едногодишното дете. Вече дори не толкова да влезе, а да получи някакво правдоподобно обяснение. На този фон от време на време има някакъв кух кикот от типа "пре*бахме ги", пише Исаев за случилото се в басейна, собственост на акционерното дружество "Воден свят".

Справка на Lupa.bg сочи, че макар Румен Димитров да е сочен от години за шеф (като управител, а на места фигурира и като собственик на комплекса - б.р.) на дружеството, всъщност в Търговския регистър то е под шапката на атомния експерт и бизнесмен Богомил Манчев и сина му Петър. 

Исаев продължава:

"В един момент охранителите разбират, че могат да станат известни - защото това е чиста и ясна индиректна расова дискриминация. Изведнъж от небето пада една маса с барбарон точно за тях - 4-ма възрастни и едно дете. А пред очите им продължават да влизат още десетки души, които изобщо не са се развълнували от следващото се - "ко ме бърка мен" манталитет.

Разбира се, съвсем естествено групата отказва и се прибира брутално смазана. Момчето и момичето са почти дипломиран строителен инженер и медицинска сестра в голямо столично здравно заведение. Това уточнение го правя, защото обикновено се обяснява, че "клиентът трябва да е образован, културен, изкъпан...", а може да добяват "клиентите да не са черни, циг@ни, бежанци...". Все едно лекции ще изнасят, а няма да ползват някаква услуга, за която си плащат здраво".