Скандал: Болен служител на Радев запалил цяло военно поделение с COVID-19?

У нас
16:34 - 02 Ноември 2020
5742
Скандал: Болен служител на Радев запалил цяло военно поделение с COVID-19?

150 военнослужещи от едно поделение и още близо 70 от друго, са болни от COVID-19, като армейци обвиняват президента Румен Радев за епидемията. Очакват се пробите на над 100 души от второто формирование, чийто номер няма да уточним от съображения за сигурност. 

По-рано днес стана ясно, че един от инфектираните е разкрил, че цели 3 дни симптоматичните са били изолирани и не са имали право да си направят тест, като нареждането дошло от антуража на Радев покрай мащабното учение на Сухопътните войски на полигона "Корен". А според артилерист, свързал се с редакцията на Lupa.bg, служител на държавния глава може да е разнесъл заразата. По думите му става въпрос за гард от НСО, който изглеждал видимо неразположен и чул кашлица, когато всички слезки от автомобила, част от президентския кортеж. В пилотната кола всички били здрави според него. В поделението обаче се обсъждало, че голяма част от заразените били позитивни преди учението и проявили симптоми преди да се появи президентът и само някои било възможно да са инфектирани след визитата на Радев и неговите бодигардове. 

Според информация от близък на друг войник пък Радев казал на офицерите да гледат да не се предава на войниците притеснението от коронавируса, защото не бил нищо опасно. "И дал за пример някакъв свой съветник, дето 10 дни го карал на крак", твърди той. Вероятно става въпрос за главния секретар на президента Димитър Стоянов, който обаче през уикенда постъпи в болница.