СКАНДАЛ! Дупчат фасадата на СУ, за да поставят климатици (СНИМКИ)

Боил Банов бесен, спря ремонта, тъй като не е съгласуван с Министерство на културата

Актуални новини
15:30 - 25 Април 2020
4224
СКАНДАЛ! Дупчат фасадата на СУ, за да поставят климатици (СНИМКИ)

В социалните мрежи днес сутринта се появиха кадри, които показват как майстори пробиват фасадата на историческата сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да поставят климатици. Това накара министърът на културата Боил Банов да даде спешен брифинг пред сградата в 15 часа заедно с директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Александър Трайков. 

Поставянето на нова климатична инсталация на фасадата на Софийския университет не е съгласувано с Министерството на културата, съобщи гневен Боил Банов. Ремонтът, който е нарушил фасадата на университета е спрян след публикации в социалните мрежи.


"Днес в 12 часа съпругата ми ме информира, че в социалните мрежи се разпространява снимка, на която се вижда, че се извършват ремонтни дейности по фасадата на Ректората на Софийски университет", заяви Банов. "Изпратих Трайков да провери и ремонтните дейности са спрени. На място веднага е дошла полиция и ремонтните дейности са спрени. Ще има немалки глоби, всичко е приложено по закон", каза още министърът на културата.


Според него е обидно, че институциите не спазват правилата. Има институции, които смятат, че са над закона, коментира министър Банов. Министърът е на мнение, че така не се дава добър пример на обществото. Направените ремонтни дейности са поправими, но за тях не е имало проект. Има институции, които смятат, че са над закона, коментира министър Банов.

По-рано днес във Фейсбук потребител твърди, че работници монтират климатици и дупчат фасадата на сградата, която е културно наследство. 


От администрацията на висшето учебно заведение твърдят, че всъщност бригадата премахвала загрозяващи фасадата външни тела на климатици. Дейността се извършвала по заповед на общината.

"Общината може да им е казала да си махнат климатиците, но това не значи да се слагат нови", категоричен бе Банов. Възможно е ректорът на университета да е бил подведен как ще изглежда ремонтът, смята министърът.


Александър Трайков  обясни, че за подобни нарушения глобите са между 3000 и 5000 лв. Тръбите на климатичната инсталация по фасадата ще бъдат премахнати.