Скандал: Дупница няма пари да изнесе сметището под "Струма"

Новини
14:10 - 22 Август 2019
3175
Скандал: Дупница няма пари да изнесе сметището под "Струма"

Община Дупница няма средства да се справи с огромното сметище под АМ "Струма", част от което пламна и едва не срути аутобана. Оказва се, че в местния бюджет няма достатъчно пари, за да се финансира извозването на боклуците. 

До края на деня геодезисти, изпратени от община Дупница, трябва да изчислят обема на вторичните суровини и отпадъците, съхранявани в депото под моста на автомагистрала “Струма“. След това местните власти ще търсят средства и фирми, които да почистят терена.

След пожара под моста преди седмица участъкът на магистралата между Дупница и Бобошево беше затворен за месец и половина. Срещу собственика на фирмата, оставила отпадъците, са повдигнати две обвинения.

Все още не е ясно какъв обем вторични суровини - опаковки за лекарства, блистери, отпадъци от фармацевтичното производство край Дупница се съхраняват под виадукта на аутобана, каза зам.-кметът Крум Милев. Става въпрос за частната компания "Актавис" (Уотсън Фармасютикълс), чиято производствена база е наблизо. 

"В момента сме изпратили геодезист да заснема и да направи изчисления на кубатурата на отпадъците, и най-важното, трябва да намерим кой ще ги приеме тия боклуци".

Според Малев собственикът трябва да почисти отпадъците:

“Собственикът трябва да го изкара".

Ситуацията е много тежка и решаването и ще отнеме време.

"Първо ще искаме разрешение от прокуратурата дали ще ни разрешат, там се води следствие. Ние имаме заведено дело за неправомерното ползване на тия имоти. Общината няма такива пари да ги изчисти, това ще струва много пари на общината и, ако тръгне да ги чисти общината, трябва да пуска обществена поръчка, защото най-вероятно ще надхвърли сумата, която позволява без да се подписват договори за такова нещо“, коментира още Милев.