Скандал: Еди Рама нарече Димитър Ковачевски премиер на "бъдещата Западна България"

Балкани
21:54 - 13 Юни 2022
4170
Скандал: Еди Рама нарече Димитър Ковачевски премиер на "бъдещата Западна България"

Шега доведе до ново дипломатическо напрежение. По време на годишната среща на върха за сътрудничество в Югоизточна Европа, албанският премиер Еди Рама каза, че македонският му колега Димитър Ковачевски е премиер на „бъдещата Западна България”. Това ядоса и македонците, като опозицията в Скопие поиска оставката на Ковачевски.

Случката, предизвикала гняв в Скопие, се разигра в петък вечер в Гърция. Там се срещнаха лидерите на инициативата „Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа”. Като домакин, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи министър-председателите на Северна Македония и Албания на Олаф Шолц.

Включването на Еди Рама, който е известен с духовитостта и шегите си, предизвика политическа криза в Скопие. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ реагира гневно на смеха на премиера Ковачевски.

„Кое е за смях и радост, г-н Ковачевски? Ако така слугински реагирате на публичното унижение на Република Македония, тогава е ясно, че вие нямате авторитет и доверие в международните отношения, за да застъпвате и защитавате македонските национални и държавни интереси”, обърна се към македонския премиер Владо Мисайловски, който е заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ.

В Twitter албанският министър-председател Еди Рама обясни, че е искал да иронизира „безсмисленото вето на България за започване на преговори за Северна Македония”, след като преди години страната беше блокирана и от Гърция, което наложи смяната на името ѝ.

Малко по-рано през седмицата Рама отново прикова вниманието. В рамките на обръщението си на срещата на върха на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид, той определи България като „мъж с проблеми“ и отбеляза, че ако „невестата ЕС“ е готова за сватба с „младоженеца Балкани“, страните от полуострова са готови да чакат, но ако не е готова, те ще се справят с това.