Скандал: Главсекът на Румен Радев във фейсбук: "Вие сте мишки"

Общество
14:45 - 15 Януари 2021
9135
Скандал: Главсекът на Румен Радев във фейсбук: "Вие сте мишки"

Президентският главен секретар Димитър Стоянов си навлече гнева на социалистите със серия грубиянски реплики, отправени в социалната мрежа фейсбук. Докато привидно покрай консултациите за предстоящите парламентарни избори държавният глава Румен Радев и шефката на БСП Корнелия Нинова заровиха томахавките след дългомесечното джафкане помежду им, новият разрив се оформи покрай отцепниците от левицата и оглавилите ръководството на прясно регистрираната от съда партия на Красимир Янков "Българска прогресивна линия", видя Lupa.bg. 

Оказва се, че Стоянов е влязъл в остър конфликт с един от съпартийците на Янков - Асен Димитров, който навремето бе съветник на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. В онлайн спор за определената от президента дата 4 април за провеждане на вота, Стоянов си позволява остри квалификации срещу представителя на БПЛ: 

"Поискахте преди дни датата на изборите. Не я получихте! От този подход по-мишкарски няма! Жив и здрав!", пише главният секретар на Радев. 

Репортер на Lupa.bg се свърза с лидера на новата лява партия Красимир Янков, за да попита имало ли е предварително събеседване между "Дондуков" 2 и него за евентуално участие на формацията му в консултациите с Радев. "Ние не сме искали среща, той е този, който кани. Но явно г-н Радев не следи внимателно политическата обстановка в страната, защото в противен случай щеше да е наясно, че Българска прогресивна линия е редовно създадена и надлежно регистрирана партия", коментира независимият депутат.

И отправи питане към президента - "На кого помага той с определянето на 4 април за дата на изборите? На системните партии, носещи вината за състоянието на страната сега". Янков е убеден, че Радев е трябвало да отдалечи датата за гласуване за новия състав на парламента максимално. "Европа е затворена, нашите съграждани там как ще гласуват?", пита още бившият член на БСП. И недоумява как е възможно висш служител на президентската администрация да си служи с подобни изрази. 

Радев проведе консултации с редица партии, сред които и представителите на "Атака" като парламентарно представени. Числеността на хората на Волен Сидеров в 44-я НС обаче е по-малко от тази на депутатите от БПЛ. Атакистите са петима, а на новата левица - седмина. 

Иначе партията на Янков вече има формиран Национален съвет с 21 членове, както и оперативно бюро, в което влизат напусналите БСП депутати. Освен това лица на БПЛ ще бъдат директорът на плевенския театър Васил Василев, както и директорът на Открита сцена "Сълза и смях" Цветан Николов. Регистрацията по Закона за политическите партии е била вписана в първите дни на годината.