Скандал! Гуардиола и Анчелоти попаднаха в "Досиетата Пандора"

Новини
12:10 - 05 Октомври 2021
4158
Скандал! Гуардиола и Анчелоти попаднаха в "Досиетата Пандора"

Мениджърът на Манчестър Сити - Хосеп Гуардиола, и треньорът на Реал Мадрид - Карло Анчелоти, се оказаха замесени в огромен данъчен скандал. Двамата специалисти бяха уличени в укриване на доходи в огромни размери посредством офшорни компании. 

Наред с редица политици, бизнесмени, мафиоти и наркотрафиканти, двамата са част от т.нар. "Досиетата Пандора" - разследване, в което участват над 600 журналисти от 117 държави. 

Международният консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) публикува информация за възможното участие на световни лидери и звезди в офшорни схеми. 

Сред разкритите имена е и това на футболиста на Пари Сен Жермен Анхел Ди Мария. 

Анчелоти е единственият бенефициент на Vapia Limited от Британските Вирджински острови, която управлява правата му върху ресурси в размер на 25 милиона евро.

Подобна схема използва и Ди Мария, който през 2009 г., тоест малко преди подписването на договора си с Реал Мадрид, стана един от основателите на панамската компания Sunpex Corporation Inc., която през следващите години от кариерата на аржентинския футболист се занимавал с рекламните му договори.

Именно към тази компания гиганти като Adidas и Coca-Cola превеждаха пари, но данъците не са плащани върху милионните доходи. През 2017 г. футболистът трябваше да плати глоба от два милиона евро в полза на испанската данъчна служба.

Според съобщения в медиите Гуардиола пък не е декларирал доходи в Испания, които е получавал в катарския Ал-Ахли за два сезона (2003-05 г.) в края на активната си кариера.

Каталунският специалист е свързан с панамската компания "Repox Investments", създадена от Банката на Андора, за да защити самоличността на треньора като собственик на сметка 500 000 евро.