СКАНДАЛ: Караджов разкри: Кирил просто не искаше Радев да разплати 3,9-те милиарда лева

Напрежението в пленарната зала расте, Петков и Гроздан се скараха жестоко

Икономика
15:39 - 21 Юни 2022
6067
СКАНДАЛ: Караджов разкри: Кирил просто не искаше Радев да разплати 3,9-те милиарда лева

Премиерът Кирил Петков не е искал разплащането на 3,9 милиарда лева за ремонт и строителство на пътища да стигне до служебно правителство на президента Румен Радев, което да управлява въпросните средства. Това лъсна от думите на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, който "разсекрети" разговор между него и министър-председателя в разгара на скандала за парите, довел до разпадането на кабинета и днешните дебати за вота на недоверие, внесен от ГЕРБ и подкрепен от ИТН. 

В бурна процедура по реплики между Петков и Караджов, представителят на ИТН в кабинета досега заяви няколко пъти, че не лъже и не е излъгал нито веднъж, но директно нападна "Продължаваме промяната" за това, че принизявала системно хората на Слави Трифонов до чалгари. "И вечно чалгарите са крадливите и най-лошите, а вие - най-висшите", констатира Караджов. 

"Сега ще слушате, щом дърпате лъва за опашката", закани се министърът. И започна една по една да вади обществени поръчки на министерства, поверени на ПП от нейната квота. Обърна внимание и на органите на подчинение на вицепремиера Асен Василев "Митниците" и НАП. 

"НАП има една невероятна поръчка - поръчка за предоставяне на услуги за 7 млн. лева със съотношение за 50% качество и 50% за цена. Как предварително мерите качеството на ксерокопирните услуги? Как знаете коя фирма как ще снима. Можете това да оценявате, а дупките не можете. Бре!", ядоса се Караджов. 

И допълни:

"Двойният стандарт е този който сложи прът в колелото на коалицията. Отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до този срив. Аз понеже не умея да лъжа, много пъти Ви го казах в очите. Много големи борци сте срещу корупцията, когато става въпрос за ИТН и МРРБ, но не и за агенциите и министерствата, контролирани от ПП". 

И разкри интересния разговор с Петков, водещ към фигурата на Румен Радев:

"Във Вашия кабинет веднъж говорехме за тези въпроси и ми казахте: "Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията?" Беше момент на откровение. "Не, защото не ти вярваме, ние не вярваме, че ти ще откраднеш пари.

А защото не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда ("Дондуков" 2 - б.р.), да се разплаща с фирмите. Ето това е истината. Това е истината за вашия прословут контрол и в МРРБ, и във всичко. Затова беше целия този театър пред НС. Страх ви е от служебен кабинет, нали? Мен не ме е страх. Да ме проверяват отгоре до долу. Да не би вас да ви е страх?", попита Гроздан Караджов. 

А Кирил Петков, под скандирания "Мафия", отвърна: 

"Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното правителство в историята ни досега. С няколко много бързи хода - плащаме 3,9 млрд. лева на Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за Македония. После Борисов звъни по телефона, ние му вдигаме и му казваме, добре, няма да Ви разследваме. Единственото, за което не трябва да се говори при ДПС, пък е за "Магнитски", там е големият страх, там е голямото притеснение. И когато питах Слави защо 40%, той каза, ти нямаш проблем с Караджов, имаш проблем с мен. Защото г-н Караджов е просто един брокер". 

В препирнята се намеси и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заради споменаването на списъка по закона "Магнитски". Затова заяви: 

"Когато клетвопрестъпник-нарушител на конституцията тръгне да рине лъжи, най-малкото му направете забележка. Но на този клетвопрестъпник и лъжец трябва да му припомним, че темата Магнитски е актуална и интересна, и е добре да се запознае. Г-н Пеевски си води делата в САЩ, но да му напомним на този лъжец, че е подписвал документи, в които казва, че Пеевски няма нищо общо. Да му напомним и на дружината, които са министри, че техните актове, нашият български съд ги обявява за незаконни (визира падането на актовете по "Магнитски" - б.р.).

Мястото на тази тема не е в тази зала, а в прокуратурата. Самите те се обявяват за корумпирани, затова призовавам ви да изпълним конституцията и правилника на НС и да ги отстраним от властта, призова Карадайъ.

Когато се лъже така брутално, ще има наказания, пък се закани Тошко Йорданов.