Скандал: Кметът на "Красно село" сви евросредства?

У нас
20:37 - 23 Февруари 2021
4097
Скандал: Кметът на "Красно село" сви евросредства?

Скандал със столичен районен кмет. Подозират, че кметът на столичния район Красно село е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19. Скандалът се разгоря по време на днешното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Росина Станиславова беше изслушана от комисията, но тогава отказа да съобщи дали и колко пари допълнително е получила.

Сигналът срещу Росина Станиславова е, че 104 000 лева от парите по европейска програма за осигуряване на патронажна грижа са разпределени между нея и екипа й.

Пред комисията тя отказа да даде информация за парите. По-късно пред обаче каза, че тези средства са разпределени за рекламни материали по проекта, за предпазни средства за хората от общината, които обслужват хората в нужда, за гориво, за карти за градския транспорт.

"Ние сме изпълнили с 230 човека индикативен брой, заложен потребители, ние сме обслужили 510 човека до момента. като ежедневно всеки ден доставяме храна на 200 човека и отгоре. Това е всеки ден в рамките на този бюджет", обясни Росина Станиславова.

"Аз попитах кмета на района да ми даде информация дали тя лично собствено е получавала възнаграждения, 4 пъти я питах с 4 различни писма, всеки отговор който получавах, все по-настойчиво се отказва да ми се даде инфо, аз съм председател на комисията по финанси и общински съветник. Всеки от нас има право на тази информация", заяви Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

По време на комисията Станиславова не е дала отговор дали е получавала допълнителни възнаграждения, тъй като по думите й жалбата била фалшива - анонимна, без адрес и телефон за връзка на подателя.

Пред БНТ обаче тя заяви, че е получила пари:

"От началото на периода месец май до декември 2020 година, сумата която аз съм получила в цялост за всичките месеци е 7 620 лева, ако това са крупните суми, за които говори г-н Георгиев, ето това е крупната сума, която е получил ръководителят по този проект", допълни Росина Станиславова.

Спорен е и въпросът дали Станиславова е сключвала договори сама със себе си.

"Да плаща на служители, които работят е едно. Районният кмет сам да си сключва договори е нещо съвършено различно, доколкото ми е известно на мен, нито един друг районен кмет не е сключил договор сам със себе си и да си плаща допълнително.", обясни Георги Георгиев.

"Аз не сключвам договор сама със себе си, аз съм ръководител на този проект. В конкретния случай по изискване на органа който е финансиращия в ЕС, ръководителите на проекта, ако са с втори трудов договор той се базира на четирите часа от основното им трудово възнаграждение. Така че, ако това е основният акцент, трябва да кажа да, и това е по правилата", заяви Росина Станиславова.

По време на заседанието председателят на групата на "Демократична България" в Общинския съвет Методи Лалов, от която партия е и районният кмет, заяви, че когато общински съветник пита официално, отговорите следва да са ясни и конкретни.

От финансовата комисия към СОС ще поискат информация и от другите столични райони, за да стане ясно как са били разходвани средствата по проекта.