Скандал! Кошлуков връща медийна награда и дарява 15 000 лева на БНТ

Актуални новини
15:13 - 05 Юни 2022
7045
Скандал! Кошлуков връща медийна награда и дарява 15 000 лева на БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изрази публично възмущението си, че журналисти от БНТ не получиха награди по време на 12-ото издание на телевизионните награди „Свети Влас”. С пост във фейсбук Кошлуков, чийто мандат изтича след дни и който участва в конкурса за нов шеф на БНТ, обяви, че връща своята награда от преди години и парите - 15 000 лева дарява на телевизията, за да бъдат наградени "истинските журналисти".

Водещата на "Тази неделя" и "Защо, г-н министър?" в бТВ Мария Цънцарова спечели голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас"-2022.  Специалната награда в конкурса бе отредена на Марина Цекова от Нова телевизия за ексклузивните интервюта с Виталий Кличко, Гари Каспаров, Лех Валенса, Янис Варуфакис, проф. Стив Ханке, Джефри Сакс. Светлана Ганчева от БНТ2-Варна също получи приз. Специална награда й бе връчена за репортажите от началото на войната в Украйна.

Ето какво написа Емил Кошлуков:

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Той не получи награда на Св. Влас.

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет. Тя не получи награда също.

Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират. И тъй като съм първият носител на голямата награда на Св. Влас, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата, 15000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти.

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито. И трябва да съм компетентен и обективен и днес."